Dünyanın en küçük 8K çözünürlüklü sanal gerçeklik başlığı Pimax Dream Air tanıtıldı

03 Ocak 2025 09:09

8K çözünürlüklü sanal gerçeklik başlığı Pimax Dream Air resmi olarak tanıtıldı. Model pazardaki en kompakt çözümlerden biri oldu.

Pimax Dream Air, kullanılan 90 Hz yenileme hızına sahip Micro-OLED ekranlarıyla her göze 3840×3552 piksel çözünürlük sağlıyor. Dünyanın en küçük 8K çözünürlüklü (toplamda) sanal gerçeklik başlığı olarak öne çıkarılan model, mart ayında gönderilmeye başlanacak ve bugün itibarıyla 1.900 dolardan ön siparişe açılmış durumda. El ve göz takibi yetenekleri bulunan Dream Air, 102 derece görüş açısı sunuyor ve 200 gramdan daha hafif olduğu açıklanıyor. 5 metrelik bir Type-C DP kablosuyla beraber gecikmesiz görüntü aktarımı sunabilen ürün, iki farklı standart kablosuz kontrolcü ile geliyor. Bünyesinde bir hoparlör ve mikrofonun da bulunduğu model, tasarımsal açıdan Apple Vision Pro’yu andırıyor.

Bu aralar alanda Samsung’un ilk çözümü dikkat çekiyor. Şirketin tüm detaylarını 22 Ocak’ta vereceği ilk Genişletilmiş Gerçeklik (XR) başlığı öncesinde paylaşılan yazıda şunlar aktarılmıştı: Kullanıcı deneyimini inovasyonlarının merkezine konumlandıran Samsung, Genişletilmiş Gerçeklik (XR) teknolojisinin potansiyelini ortaya çıkaran çığır açıcı bir yeniliğe imza atıyor. Mümkün olan en son teknolojileri ve en iyi deneyimi yaşatma vizyonuyla Galaxy AI’ı daha geniş kitlelerin kullanımına sunan Samsung, sadece tek bir bakışla, el hareketiyle veya sesle dünyanın herhangi bir yerini keşfedip etkileşime geçme olanağını sağlıyor. Samsung bu vizyonunu hayata geçirmek için Google ve Qualcomm gibi sektör liderleriyle açık iş birlikleri yaparak yepyeni bir Android XR platformu oluşturmak için çalışıyor. Samsung’un şimdiye kadarki en iddialı girişimlerinden biri olan Android XR platformu, Çok modlu teknolojinin gücü sayesinde dünyayla en doğal ve sezgisel etkileşimleri kurmayı mümkün kılıyor. Galaxy ekosistemi tarafından desteklenen bu teknoloji, günlük yaşamı daha önce hiç olmadığı kadar kolaylaştırmaya hazırlanıyor.

Fiziksel dünya ile dijital dünyaları bir araya getiren XR, gerçeklik algısını genişletmek veya alternatif gerçeklikler sunmak için çeşitli çözümlerden faydalanan teknolojiler özelinde kullanılan bir kavram. Sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR), karma gerçeklik (MR) ve henüz geliştirilmemiş diğer benzer teknolojileri kapsayan XR, dış dünyayla etkileşim kurmak için kullanıcıların görüş, ses ve hareketlerinin bir araya getirildiği dinamik bir uzamsal tuval yaratarak sonsuz olanaklar sunuyor.

XR; iş, eğitim, eğlence ve oyundan sağlık ve zindeliğe kadar hayatın temel alanlarında benzeri görülmemiş deneyimlerin kilidini açan bir dünyaya kapı aralıyor. Hem başlıklarla hem de gözlüklerle kullanılmak üzere sunulacak olan bu yeni platform, konuşmaya dayalı bir kullanıcı arayüzü (UI) ile kullanıcının çevresindeki dünyanın bağlamsal kavranışını bir araya getirerek Gemini’nin gücünden yararlanacak. Deneyimi zenginleştirmek için sesleri ve doğal konuşmayı kullanan platform, hareketlerin veya bir kontrol cihazının ötesine geçerek üstün yetenekler sunacak. Bu tutarlı ve kişiselleştirilmiş etkileşimler sayesinde platform, kullanıcılara destek veren bir yapay zekâ asistanı olacak.

“Project Moohan” kod adıyla Android XR için tasarlanan ilk başlık, bu deneyimi yakında hayata geçirmeye hazırlanıyor. Korecede “sonsuzluk” anlamına gelen “Moohan”, sonsuz bir alanda benzersiz ve sürükleyici deneyimler vadediyor. Son teknolojilerle geliştirilmiş ekranlar, Passthrough özellikleri ve çoklu doğal girişlerle donatılan başlık, Google Maps aracılığıyla dünyayı keşfetmek, YouTube’da bir spor maçının keyfini çıkarmak veya Gemini’nin yardımıyla seyahat planlamak için uzamsal dünyadaki bir araç görevi görecek. Tüm bu deneyimler, kullanım sırasında maksimum konfor sağlamak için tasarlanan hafif ve ergonomik amaçlarla optimize edilmiş donanımlarla sunulacak.”

Pimax Dream Air yanında bu da ilginizi çekebilir: Etkileyici görünen elektrikli motosiklet konsepti: Zero SR-X

Paylaş