Bilim insanları görme yetisini kaybetmiş insanlar için umut olacak yeni bir çalışmaya imza attı. Dünyanın ilk 3D baskı yapay korneasını üreten ekip, yeni olasılıkların önünü açıyor.
Gözün en dıştaki tabakası olan kornea, görüş yetenekleri için önemli bir rol oynuyor. Kornea nakli ise gerçekleştirilebiliyor. Ancak bunu gerçekleştirmek için yeterli kornea bulunmuyor. En azından şimdilik. Newcastle Üniversitesi’ndeki araştırmacılar yeni teknikleriyle, nakil için gerekli kornea yetersizliğini gidermeyi amaçlıyor. Dünyanın dört bir yanında 15 milyondan fazla insanın kornea nakline ihtiyacı olduğunu belirten ekip, kök hücrelerden 3D yazıcı için bir bio-ink (bio-mürekkep) üretmeyi başarmış. Üniversitedeki doku mühendisi ve yapay kornea üreticilerinden Che Connon, projenin en zorlayıcı kısmının 3D yazıcının baskı ucundan geçebilecek bir yapay kornea malzemesi üretmek olduğunu söylüyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
6 dakikada hazır
3D yazıcıyla yapay bir korenayı basmak ise sadece 6 dakika sürüyor. Yeni teknik ne yazık ki kornea bağışlarını tamamen ortadan kaldırmıyor. Çünkü onlar baskı için gerekli olan malzeme üretiminde kullanılan kök hücreler beraberinde getiriyor. Ancak üretim sayısını artırabiliyor. Tek bir bağıştan bir kişi yararlanabilirken bu teknikle beraber yapılan tek kornea bağışından 50 tane yapay kornea baskısı alınabiliyor. Ancak teknik hala araştırma ve test aşamasında. Yapay korneanın daha sonra güvenlik için hayvanlarda test edileceği de belirtilmiş.