Dünyanın ilk CNG’li scooter’ı 226 km yol yapabiliyor

23 Ocak 2025 09:59

Dünyanın ilk CNG’li scooter’ı 226 km yol yapabiliyor. TVS tarafından geliştirilen model, birçok kullanıcının ilgisini çekebilir.

Hindistan’da satılan TVS Jupiter’in “CNG” için özelleştirilmiş versiyonu olan scooter, New Atlas tarafından aktarıldığı kadarıyla 2 litrelik benzin deposu ve koltuğun altına konumlandırılan 1,4 kg CNG deposunu bir araya getiriyor. Bu hibrit yapı sayesinde maksimumda 226 km yol yapabilen scooter, sadece CNG kullanılırsa 84 km kadar bir sürüş mesafesi sunuyor. Hava soğutmalı ve tek silindirli 124,8 cc motoruyla 7,2 beygir güç ve 9,4 Nm maksimum tork üreten model, CVT otomatik şanzımanla donatılmış ve maksimumda 80 km/s hıza çıkabiliyor. 2025’in sonunda Hindistan merkezli olarak satışa sunulması beklenen scooter, tahminlere göre 1.000 doların üzerinde bir satış fiyatına sahip olacak.

Bu konuda daha önce Hindistan’da görücüye çıkarılan Bajaj Freedom 125 gündeme gelmişti. Yaklaşık 1.150 dolarlık bir başlangıç fiyatına sahip olan motosiklet, hatırlamak adını farkını iki farklı yakıt deposuna sahip olmasıyla koyuyordu. Motosiklette 2 litrelik benzin deposu ve 2 kg’lık Sıkıştırılmış Doğalgaz (CNG) deposunu bir araya getiriliyor. Bu konuda bir ilke imza atan Freedom 125, yapılan açıklamaya göre iki depo tam olarak doldurulursa toplam 330 km’ye kadar yol yapabiliyor. Resmi verilere göre sadece benzin ile 130 km, sadece CNG ile 200 km gidebiliyor. 9.7 Nm tork değeri açıklanan ve CNG temelli sürüşte maksimum hızı 93 km/s seviyesinden 90 km/s’e düşen motosiklet, oldukça standart bir tasarıma sahip. Şehir içi kullanımına odaklanan model, Bluetooth bağlantı desteğine sahip ve opsiyonel olarak sunulan LED ışıklar ile daha yüksek bir gece görüş performansı vadediyor. İstenirse tek bir disk fren ile donatılabilen motosiklet, gidonunda basit bir LCD ekran taşıyor.

Peki CNG tam olarak nedir? Bu konuda BRC Türkiye tarafından hazırlanan buradaki sayfada şunlar aktarılıyor: “Açılımı Compressed Natural Gas olan CNG, dilimizde sıkıştırılmış doğal gaz anlamına gelmektedir. Doğada gaz formunda bulunan metan, 3000 ile 3600 PSI arası değerlerde basınca dayanıklı bir tanka sıkıştırılır. Bu işlemin ardından, araçlarda kullanılabilecek saflıkta yüksek yanıcılık oranına sahip CNG oluşur. Bu sayede ilgili gaz kullanıma hazır hale gelir. CNG, gaz formunda olduğundan dolayı hacmi oldukça yüksektir. Depolama alanı yetersizliğinden ötürü, küçük araçlarda kullanımı yaygın değildir. Düşük emisyon oranı ve çevreciliğinden dolayı ülkemizde CNG kullanımı yoğun bir şekilde toplu taşıma araçlarında yapılmaktadır. Bu sayede yolcular daha güvenli ve sağlıklı bir şekilde gidecekleri yere ulaşabilmekte ve karbon ayak izleri azaltmaktadır.”

Dünyanın ilk CNG’li scooter’ı yanında bu da ilginizi çekebilir: Acer imzalı elektrikli bisiklet modeli

Paylaş