Dünyanın ilk insansız ve elektrikli kargo gemisi görücüye çıkarıldı. Deniz taşımacılığının geleceğini değiştirecek araç ciddi şekilde ses getirdi.
Norveç merkezli Kongsberg ve Wilhelmsen, geçtiğimiz dönemde karşımıza “dünyanın ilk otonom deniz nakliye şirketi” Massterly ile çıkmıştı.
Bu şirket ile deniz taşımacılığını otonom hale getirecek araçlar geliştirecek şirket, aynı zamanda yönetim tarafına da odaklanacaklarını duyurmuştu.
Hava limanlarında yer alan kontrol kulelerine benzer bir altyapıyı açık denizlerde dolaşacak otonom gemiler için kuracak Massterly, özetle denizciliğin geleceğini oluşturacaktı.
Bu şirketin en önemli çalışması ya da ürünü ise Yara Birkeland olarak açıklanmıştı. Kongsberg ve Yara firmaları tarafından geliştirilen Yara Birkeland, dünyanın ilk tamamen elektrikli otonom yük gemisi olarak dikkatleri üzerine çekiyor ve artık gerçek olarak karşımızda yer alıyor.
Herhangi bir personele ihtiyaç duymadan yol alabilen kargo gemisi, yıl sonunda ilk görevini (Herøya ile Brevik arasında) yapacak ve deniz taşımacılığında gerçek anlamda yeni bir dönem başlatacak.
Teknik olarak verilen bilgilere göre Yara Birkeland bünyesinde 7 MWh kapasitesinde bir pil paketi taşıyor ve güçlü elektrik motorlarıyla 13 knots / 15 mph hızında yol alabiliyor. Görebileceğiniz üzere birçok diğer kargo gemisinden daha ufak olan otonom gemi, net olarak 60 adet 40’lık konteyner taşıyabiliyor.
Elektrikli yapısı sayesinde sıfır emisyonda görev yapan araç, elbette her türlü duruma karşı uzaktan kontrol edilebiliyor. Bunun için özel bir kontrol merkezi yer alıyor. Bu merkezdekiler gemideki kameralar ile her türlü veriyi elde edebiliyor.
Gemilerdeki dizel motorlardan kaynaklanan zehirli Kükürt Oksit (SOx) ve Azot Oksit (NOx) emisyonlarıyla mücadele için hayat bulan Yara Birkeland, ileride gelecek daha büyük versiyonlara bir test platformu da olacak.