Rusya koronavirüs salgınında kullanılması beklenene aşıyla ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, dünyanın ilk koronavirüs aşısının Rusya Sağlık Bakanlığı’nın onayıyla uygulanmaya başladığını belirtti.
Bilim insanları tarafından geliştirilen aşının 2 aylık test sürecinin ardından kullanıma hazır hale geldiği ifade ediliyor. Moskova’daki Gamaleya Enstitüsü imzalı aşı tıp dünyası açısından oldukça önemli bir haber.
Rusya dışında dünyanın çeşitli ülkelerinde de koronavirüsle ilgili aşı çalışmaları devam ediyor. Dünya genelinde 100’den fazla ülkede test çalışmalarının yapıldığı belirtiliyor. Dünya Sağlık Örgütü, bu çalışmalardan en az dördünün Faz 3 olarak bilinen ve son aşama olan insanlı denemeler aşamasında olduğunu söylüyor. Vladimir Putin, kendi kızına da koronavirüs aşısının yapıldığını ve bu aşının oldukça etkili olduğunu ifade etti. Aşının tüm testleri başarılı şekilde tamamladığını söyleyen Putin, kısa süre içerisinde kitlesel aşılamaya geçmek istediklerini dile getirdi.
Alman Tabipler Birliği Başkanı Klaus Reinhardt ise Rusya’da yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen aşının onaylanmasını sert bir şekilde eleştirdi. Reinhardt, aşıyı yüksek riskli bir deney olarak belirtti. Paul Ehrlich Enstitüsü Başkanı Klaus Cichutek ise bir aşının kullanılabilmesi için en az birkaç bin denek içermesi ve üç aşama testinden geçtikten sonra kapsamlı verilerin değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal şunları söyledi;
”Türkiye Kovid19 Platformu’nu oluşturduk. Şu an 18 tane proje çalışılıyor. 10’u tedavi ve ilaç, 8’i de aşı alanında. Biz 9 ay gibi bir hedef koymuştuk. Çok hızlı bir şekilde ilerledik. Hem aşıda hem de ilaçta güzel sonuçlar elde etmeye başladık. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız iki gün önce hem ziyarette bulundular, hem açılış gerçekleşti. Bu konuda teknik anlamdaki bilgileri de sizlerle paylaşıyor olacağız.”