Rusya dünyanın ilk nükleer santral gemisine ev sahipliği yapıyor. Bir süredir üzerinde çalışılan proje nihayet hayata geçirildi.
Rusya yıllardır yaptığı nükleer çalışmalar ile biliniyor. Bu konuda karşımıza çıkan Rusya’nın yüzen nükleer santrali, geçmişte yaşananlar nedeniyle eleştirmenler tarafından “yüzen çernobil” olarak tanımlanıyor. Zira Çernobil felaketi Rusya’nın alnında kara bir leke olarak kalmaya devam ediyor. Çernobil gibi bir felaketin geçmişte yaşanmış olması, böyle bir projenin hayata geçirilmesinde tedirginlik yaratsa da, Akademik Lomonosov adı verilen gemi gelecek ay Kuzey Kutbu’na doğru yola çıkıyor. Kuzey Kutbu’na yakın Rus bölgelerinin enerji ihtiyacını karşılayacak olan nükleer santral gemisinin, 100 bin nüfuslu bir kente yetecek oranda elektrik üretme kabiliyetine sahip olduğu söyleniyor. Ancak bunun yanında bu geminin bir ilk olmadığı da iddia ediliyor. Aslında 1968 yılında Panama kanalında görülen ilk yüzen nükleer santral, “STURGIS” isimli İkinci Dünya savaşı’ndan sonra yeniden düzenlenmiş bir gemiydi. 1976 yılına kadar enerji sağlayan geminin, 1977 yılında kullanımı durduruldu.
Gemi, Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi veya Rosatom olarak kısaltılabilecek kuruma bağlı çalışıyor. Proje esasen nükleer enerji santralinin ulaşamayacağı uzak bölgelere, deniz yoluyla daha kolay ulaşım sağlamak ve bu yolla enerji ihtiyacının karşılaması için için ortaya çıktı. Rosatom’un basın açıklamasında konuya dair kurumun bu nükleer santral gemisinin 2019 yılından 2029 yılına kadar kullanmaya yetkili olduğunu açıkladı. Akademik Lomonosov’un ömrünün 40 yıl olacağı ön görülüyor. Ancak bu sürenin 50 yıla kadar da çıkabileceği de düşünülüyor.
Minecraft’ta Yaratılan Nükleer Savaş Sığınakları