Dünyanın ilk robot yardımlı omurga ameliyatı

10 Mayıs 2018 20:00

Robot teknolojilerindeki gelişim önemli meslek dallarında da kendini gösteriyor. Dünyanın ilk robot yardımlı omurga ameliyatı gerçekleştirildi.

Robot teknolojilerinin endüstriyel alanlarda kullanılmasına artık alışkınız. Robot kol tasarımları kendine bu alanda sıklıkla yer buluyor. Ancak bir de işin sağlık boyutu var. Bilim kurgu filmlerinde ve dizilerinde sıklıkla gördüğümüz cerrahi müdahalelerde bulunan robotlar ya da en azından sadece kolları, gerçek hayatta da kendine karşılık buluyor. Pennsylvania Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleşen ameliyat da bir ilk olarak tarihe adını yazdırıyor. 27 yaşındaki hasta Noah Pernikoff’ta yer alan tümörü robotik kol yardımıyla başarılı bir şekilde aldılar.

Robotik müdahale

Pennsylvania Üniversitesi’nin hastanesinde gerçekleşen ameliyat yaklaşık 20 saat sürdü. Oldukça karmaşık olan bu ameliyatın 2 güne yayıldığı belirtiliyor. Hastanın boynundaki tümörün konumu gereği oldukça riskli olan bu ameliyatın başarısızlıkla sonuçlanması durumunda hastanın kalıcı bir felç geçirebileceği belirtiliyor. Hastanın tümörü aldırmaması halinde ise tümörün giderek büyüyeceği ve belki de çok daha agresif etkiler oluşturabileceği kaydediliyor.

Üç aşamada gerçekleştirilen ameliyatta ilk olarak beyin ve sinir cerrahları Pernikoff’un boynundan girerek, omurgasında tümörün etrafında bir kesik açıyor. Daha sonra ikinci aşamada ekip cerrahi robotu kullanıyor ve hastanın ağzından girerek tümörü alıyor. Üçüncü aşamada ise Pernikoff’un spinal kolonu kalça kemiği kullanılarak yeniden oluşturuluyor.

Esasen geçtiğimiz yıl ağustos ayında yapılan bu ameliyat ise halka yeni paylaşılmış durumda. Pernikoff’un tamamen iyileştiği de kaydediliyor. Resmi açıklamaya buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaş