Dünyanın ilk ticari uzay istasyonu böyle bir yaşam alanına sahip olacak

14 Ekim 2024 11:13

Vast firması tarafından yapılan paylaşıma göre dünyanın ilk ticari uzay istasyonu böyle bir yaşam alanına sahip olacak.

Devlet destekli Uluslararası Uzay İstasyonu, önümüzdeki yıllarda emekliye ayrılacak ve onun yerini ticari ya da başka bir deyişle özel uzay istasyonları alacak. Şu an bu konuda çalışan birçok farklı firma bulunuyor, bu firmalar arasında ABD merkezli Vast da yer alıyor. Vast’ı şimdi gündeme getiren ise paylaştığı yukarıdaki galeride görebileceğiniz fotoğraflar oldu. Dünyanın ilk ticari uzay istasyonu olarak geçen Haven-1’in yaşam alanını gözler önüne seren Vast, konuklarına ISS’ten çok ama çok daha farklı bir uzay deneyimi yaşatacak. Kendi uzay istasyonunun içini minimalist çizgide modern bir şekilde tasarlayan şirket, bu yaşam alanı için Google, SpaceX ve Apple gibi şirketlerde görev yapmış Hillary Coe’dan yardım almış. Ahşap paneller ve geniş pencerelerle tasarlanan Haven-1, 2025’in ikinci yarısında SpaceX tarafından yörüngeye çıkarılacak. Şirket daha sonra Haven-2’ye odaklanacak ve her şey yolunda giderse 2032 yılında yörüngede hemen aşağıda görebileceğiniz büyük uzay istasyonunu oluşturacak:

Çok uzun yıllardır görevde olan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), Dünya’ya düşürülerek yok edilecek. Böyle büyük bir yapının yörüngede kontrolsüz olarak dolaşmasını istemeyen NASA, süreç için uzun zamandır planlar yapıyor ve bu planlar için de geçtiğimiz yıl içinde 180 milyon dolarlık bir bütçe hedefi belirlemişti. ISS’i Dünya’ya düşürme planını “çekici” olarak kullanılacak bir uydu/uzay aracı aracılığıyla yapmayı hedefleyen kurum, bir ara ISS’i yörüngesinden çıkarmak için Rusya’nın “Progress” uzay aracını kullanmayı planlıyordu. Ancak NASA yapılan çok uzun incelemeler ve analizler sonrasında bunun çok mümkün olmayacağına karar kıldı.

Bu kararda Rusya’nın ISS’ten 2028 yılında ayrılacak olması ve ABD ile Rusya arasındaki sorunların etkisi bulunuyordu. Son aşamada süreci ABD’li özel uzay şirketlerinin üstlenmesi isteniyordu ve öyle de oldu. NASA bu önemli görevi yakın zaman önce SpaceX’e vermeyi uygun gördü. SpaceX, ISS’i 2030 yılında yörüngeden çıkarmak için 843 milyon dolarlık bir NASA sözleşmesi imzaladı. NASA şu anda Uluslararası Uzay İstasyonu’nun güvenli bir şekilde yörüngeden çıkarılması amacıyla kullanılacak U.S. Deorbit Vehicle (USDV) isimli bir uzay aracının geliştirilmesi için SpaceX’in en iyi aday olduğunu düşünüyor.

Bu konuda daha sonra bazı yeni bilgiler paylaşan NASA ve SpaceX, şu anda ISS’i özel bir “Dragon” temelli uzay aracıyla düşürmeyi planladıklarını açıklamıştı. Bu aracın nasıl olacağını göstermek için bilgisayar ortamında hazırlanmış bir görsel paylaşan ikili, amaçları için Dragon kapsüle büyük bir ekstra bölüm eklemeyi planlıyor. Bu bölümde görevi tamamlamak için gereken tüm ekstra itici güç, enerji üretimi için kanat üstü güneş panelleri ve aviyoniklerin yer alacağı açıklanıyor. Hazırlanacak ekstra bölümde standart kapsül konfigürasyonunda bulunan 16 iticiye ek olarak 30 ilave Draco iticinin bulunacağı da belirtiliyor.

Dünyanın ilk ticari uzay istasyonu yanında bu da ilginizi çekebilir: Çok ses getiren yarı insansı robot Ameca

Paylaş