Üç boyutlu baskı teknolojisi ile hayat bulan bir köprü daha gündemde yer alıyor. Bu sefer beton temelli bir seçenek karşımızda.
Üç boyutlu baskı teknolojisi büyük gelecek vadediyor. Bilim insanları ve mühendisler bu teknolojiyi artık büyük yapılar üretmek için de kullanıyor. Bu konudaki en son örneklerden birisi ise İtalya’da sergilenmeye açılan bir köprü oldu.
Bu köprünün arkasında tam olarak ETH Zurich ve Zaha Hadid Architects yer alıyor. Hazırlanan köprünün en önemli özelliği ana gövdesinde herhangi bir metal takviyeye ihtiyaç duymaması ve harç gerektirmemesi. Burada eski mimari teknikleriyle yeni nesil teknolojiler bir araya getirilmiş durumda.
Holcim imzalı özel bir sıvı beton kullanılarak katman katman basılan özel açıya sahip beton bloklardan oluşan köprü, temel olarak kendi desteğini kendisi kuruyor. Parçalar birbirlerine dayanarak sağlam bir yapı ortaya çıkarıyor. Bu yüzden uç kısımlar haricinde ekstra bir metal takviye gerekmiyor.
Modüler yani blok temelli yapı sayesinde merkezde basılıp ihtiyaç olan yere parça parça taşınma potansiyeli ortaya koyan dünyanın üç boyutlu baskı ile hazırlanan ilk takviyesiz beton köprüsü, temel aldığı altyapı ile büyük bir gelecek vadediyor.
Kısa süre önce dünyanın ilk üç boyutlu baskı temelli çelik köprüsü Amsterdam‘da kullanıma girmişti. Bir kanal üstüne konulan ve bu açıdan ufak olan köprü, tasarımsal olarak gerçekten etkileyici görünüyordu.
Tam olarak 12 metre uzunluğunda olan köprü, arkasında insanları karşıdan karşıya geçirmek dışında özel bir amaç da taşıyor. Bünyesinde birçok sensör olan köprü, daha büyük çaplı versiyonlar için bir test platformu görevini görüyor. Burada çelik temelli üç boyutlu baskı sisteminin uzun vadeli dayanıklılık seviyesinin ölçüleceği aktarılıyor.