Çin tarafından 2011 yılında uzaya fırlatılan uzay istasyonu Tiangong-1, yakın zaman içerisinde Dünya’ya düşecek gibi görünüyor. Riskli bölgeler arasında Türkiye de yer alıyor.
2013’ten bu yana bünyesinde hiçbir astronotun görev yapmadığı uzay istasyonu Tiangong-1 ile iletişim 2016 yılında kesilmişti. O günden bu yana hakkında sürekli yeni bilgiler ortaya atılan istasyon, yapılan son hesaplamalara göre 1 Nisan pazar günü Dünya’ya düşebilir. Atmosfere girdikten sonra büyük çoğunluğunun yanarak kül olacağı belirtilen 9,4 tonluk istasyon, yine de ciddi bir risk oluşturuyor. Aerospace Corp şirketine göre istasyonun düşebileceği iki adet riskli hat bulunuyor. Kuzey ve Güney Yarımküre’de yer alan bu hatlardan Kuzey’de olanda Türkiye de yer alıyor. Yani atmosferden kalan parçalarının Türkiye üzerine düşme riski bulunan Tiangong-1, şu an yakından takip ediliyor. Bazıları bu parçalar ile kimsenin yaralanmayacağını, bazıları ise tam tersini söylüyor. Sonuç olarak başı boş bir insan yapımı obje üzerimize doğru yaklaşıyor.
İlk Çin uzay istasyonu olarak geçen Tiangong 1, daha büyük bir uzay istasyonu kompleksi için gereken buluşma ve kenetlenme yeteneğini geliştirmek için bir deneme aracı olması amacıyla tasarlanmış. Başına gelen bağlantı sorunundan sonra kontrolsüz olarak yörüngede gezen istasyon, umuyoruz kimseye zarar vermeden son yolcuğunu tamamlar.
NASA’dan uzay çöplerine karşı özel sistem