Her türlü yeni teknolojiye ve dokunmatik ekranlı cihazlara rağmen halen kağıt kullanımı devam ediyor. İşte bu sürece yeni bir bakış açısı getirmek isteyen araştırmacılar, karşımıza “Pulp Nonfiction” adını verdikleri yeni sistemle çıkıyor.
Carnegie Mellon Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen Pulp Nonfiction, temel olarak kağıdı dijital hale getiriyor. Henüz prototip aşamasında olan sistem, standart kağıtların altına eklenen iletken katman ile görev yapıyor. Bu katman sayesinde üzerine yapılan dokunma / çizme hareketlerini algılayabilen sistem, bu verileri özel bağlantı ile bağlı bilgisayara aktarıyor. Aşağıda izleyeceğiniz videoda oldukça hassas çalıştığı görülen ürün, parmak hareketine göre basıncı da simule edebiliyor. Çalışmak için çok özel donanımlara ihtiyaç duymayan ürün, ucuza üretebiliyor olmasıyla dikkat çekiyor. Söylendiği kadarıyla standart üretim hatlarına entegre edilecek yapıyla “kullan-at” yapılabilecek fiyat seviyesine iniş yapılabiliyor. Genel olarak kağıt israfını önlemeyen sistem, sadece kağıttan kopamayanlar ile dijital dünya arasında bağ kuruyor. Farklı kağıt boyutlarına uygulanabilen sistem, ilginç de kullanım senaryolarına sahip. Örneğin bu altyapıyla cevapları direkt olarak bilgisayarda görülen bir test kağıdı ile interaktif gazete oluşturulabiliyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Pulp Nonfiction gerçeğe dönüşür mü?
Bu biraz zor görünüyor. Dediğimiz gibi kurulan altyapı basit ve güzel olmasına rağmen günümüz nesli için çok uzakta görünüyor. Gerçekten içeriklerini kağıtta üretmek isteyen kişilerin de dijitali tamamen hayatlarından çıkardığı biliniyor. Yani sistem çok arada kalıyor ve spesifik bir odak oluşturmadan gelecekte yer alabilecek gibi durmuyor.