Engelli kişilerin düşüncelerini algılayarak protezin istendiği gibi hareket etmesini sağlayan teknoloji uzun zamandır kullanıyor. Ancak bu şekilde düşünce gücüye hareket ettirilen protezleri kullanabilmek için ameliyat ile vücuda bir çip yerleştirilmesi gerekiyor ve bu da süreci zorlaştırıyor. Ancak geliştirilen yeni bir protez kol, hiçbir ameliyata gerek olmadan protez kolu kullanabilmeyi mümkün hale getiriyor.
Bahsi geçen sistem kafaya takılan ve EEG olarak da bilinen bir “düşünme başlığı” aracılığıyla çalışıyor. Bu başlık, beyin aktivitelerini takip etmeyi sağlıyor. Başlığı takan kişi masada duran bardağı tutmak istediğinde bu istek beyin dalgaları aracılığıyla algılanıyor ve proteze bahsi geçen hareketin yapılması yönünde komut gönderiliyor. Sonuç olarak düşünülen hareket tam da istendiği gibi gerçekleştirilmiş oluyor. Araştırmacıların belirttiğine göre protez yüzde 80 oranda doğru şekilde çalışıyor.
Houston Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bu çalışmanın ameliyat nedeniyle kişilerin vücudunda oluşabilecek hasarların (vücudun yerleştirilen çipi kabul etmemesi veya vücutta enfeksiyon oluşması) önüne geçmesi umut ediliyor.