Bilim dünyasında kısa süre önce gerçekten çok önemli bir gelişme yaşandı. Thibault isimli bir kişi düşünce kontrollü dış iskelet ile yürümeye başladı.
Mekanik ya da normal dış iskelet birimleri (exoskeleton) çok uzun zamandır geliştiriliyor. Bu sistemler özellikle son yıllarda otomobil şirketlerinin oldukça ilgisini çekiyor. Bedenen çalışan kişilerin yüklerini azaltmak için fabrika içerisinde kullanıma yönelik birçok dış iskelet bulunuyor. Hatta bu konuda aktif olarak kullanılan sistemlerin haberleri de geliyor. Bu sefer ise bir felçli adamı ayağa kaldıran bir sistem karşımızda. Bu dış iskeletin kendisinden çok çalışma mantığı dikkat çekiyor. Çünkü bu iskelet Thibault’un beynine yerleştirilen sensörler ile bağlantı kuruyor. Beynin hareket merkezine yerleştirilen 64 elektrotlu sensörler, Thibault’un hareket düşüncelerini anlık olarak dış iskelete aktarabiliyor. Bu sayede normal bir insan gibi hareket edebilir halen gelen genç adam, elbette bu süreçten çok memnun olmuş durumda. Şimdilik çok hantal olan süreçte kendisini “Ay’a ayak basan ilk kişi” gibi hissettiğini aktaran Fransız adam, bu sistem yanında ayakları yanında artık kollarını da hareket ettirebiliyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Dış iskelet birimleri çok büyük gelecek vadediyor
Bu yüzden bu alana daha fazla yatırım yapılması gerekiyor. Robotlar yanında bizleri de robot haline getirecek sistemlerin geleceği parlak görünüyor. Bu sistemler sayesinde felçi insanlar yeniden yürüyebiliyor, fabrika işçileri daha sağlıklı bir yaşam sürebiliyor ve yaşlılar hayatlarını kolaylaştırabiliyor.