Dün akşam Türkiye gündeminde en çok konuşulan konuların başında e-Devlet verileri sızdırıldı iddiası yer alıyordu.
e-Devlet ya da e-Devlet kapısı, Türkiye’nin dijital dönüşümdeki en faydalı hizmetleri arasında yer alıyor. Artık devlet ya da resmî kurumlar ile alakalı hemen her işlem, direkt olarak e-Devlet üzerinden hızlı şekilde halledilebiliyor. İçerisinde binlerce devlet kurumu yanında özel şirketi bir araya getiren altyapı, dün gece “e-Devlet verileri sızdırıldı” şeklinde yayılan bilgiler ile gündeme geldi. Bu özellikle Twitter üzerinde “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının güncel verileri ele geçirildi” şekilde bazı paylaşımlar yapıldı. Bu paylaşımları yapanlar, iddialarını tam olarak kanıtlayamadı. Bazı örnek gösterimler yapıldı ancak bunların yeni mi yoksa eski mi olduğu tam anlamıyla aktarılamadı. Daha önce bazı şirketlerin verileri de ele geçirilmişti ve bu açıdan yeni olay için bazı şüpheler vardı. İşte bu olay konusunda resmî açıklamalar gecikmedi.
Konuda ilk açıklama Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü‘nden geldi ve burada şunlar aktarıldı: “12.04.2022 tarihinde bazı sosyal medya hesapları üzerinden yapılan paylaşımlarda ‘e-devlet verilerinin sızmış olduğu, sızan veriler arasında kimlik fotoğraflarının ve güncel adreslerin var olduğu’ ifadeleri nedeniyle açıklama yapılması gerekliliği hasıl olmuştur.
Emniyet Teşkilatımız Siber ve İstihbarat birimlerince 3 ay önce yapılan operasyonların değerlendirmesinde; bu tür paylaşımların bir oltalama ve dolandırıcılık yöntemi olduğu, aynı konuların yeniden gündeme getirilerek devlet büyüklerimize ait fotoğraf ve kişisel bilgilerin görüntü düzenleyici programlar vasıtasıyla çipli kimlik kartına yerleştirilip paylaşılmak suretiyle bir sızıntı olduğu görüntüsü verilmeye çalışıldığı görülmektedir.
Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) intranet (kapalı devre) çalışan, internet ortamına kapalı bir sistemdir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce yürütülmekte olan MERNİS’in de içinde bulunduğu tüm sistemler için her yıl sürekli ve düzenli olarak bağımsız farklı firmalara sızma testi yaptırılmaktadır. Yapılan testler sonucunda NVİGM’nin güvenlik sistemlerinin çok iyi olduğu raporlanmış, ayrıca verilerin sızdırılmasına yönelik herhangi bir zaafiyetin olmadığı tespit edilmiştir.
Ayrıca NVİGM veri tabanlarında fotoğraflı çipli kimlik kartı görselleri de yer almamaktadır. Devletin kurumlarına karşı güveni zedelemeye yönelik ve vatandaşlarımızı paniğe sevk eden asılsız haberleri yapan/yayan kişiler hakkında Bakanlığımız Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından suç duyurusunda bulunulacaktır.”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Konu hakkında ayrıca Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi de bir açıklama yaptı. Kurum kısaca şunu aktardı: “e-Devlet Kapısı veri sızıntısı iddialarının gerçeği yansıtmıyor.” Konu hakkında direkt olarak e-Devlet merkezli bir açıklama da geldi: “Yapılan detaylı kontrollerde e-Devlet Kapısı altyapısında herhangi bir veri sızıntısına rastlanmamıştır.” İçişleri Bakanlığı ise şunları aktardı: “Verilerin sızdırılmasına yönelik bir zafiyetin olmadığı tespit edilmiştir. NVİGM veri tabanlarında fotoğraflı çipli kimlik kartı görselleri yer almamaktadır.”
— e-Devlet Kapısı (@ekapi) April 12, 2022