Geçtiğimiz ay New York Üniversitesi Tıp Okulu’nda yapılan bir çalışma ile elektronik sigara zararlarına değinilmişti. Şimdi yeni bir çalışma ile e-sigara yüzünden oluşabilecek hastalıklara dikkat çekiliyor.
E-sigara ve insan sağlığına etkisi üzerine bir süredir araştırmalar yapılıyor. Yayınlanan son araştırma ise elektronik sigara kullanıcılarını bekleyen tehlikeyi gözler önüne seriyor. Ancak önce geçtiğimiz ay yayınlanan bir makaleye değinelim. National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine tarafından yayınlanan bir makale e-sigaranın sağlığa olan etkisini incelemişti. Hazırlanan makale, e-sigara kullanıcılarının geleneksel sigaraya kıyasla daha az zehirli maddeye maruz kaldığını doğruluyor. Ayrıca yetişkinlerin sigarayı bırakmasına yardımcı olduğunu da belirtiyor. Ancak bulgular aynı zamanda genç ve yetişkin gençler için normal sigaraya geçiş evresi riskini artırdığını da gösteriyor. Raporda e-sigara kullanımının uzun vadede pozitif ya da negatif etkisinin şimdilik bilinmediği kaydedilirken daha fazla araştırma yapılması gerektiği yazılmıştı.
Yayınlanan yeni araştırma ise ilginç veriler sunuyor. Söz konusu araştırma elektronik sigara buharına odaklanıyor. Araştırmanın iddiasıysa bu buharın uzun vadede insanları bakteriyel ciğer enfeksiyonlarına daha açık hale getirdiği ve zatürreye dahi sebep olabileceği yönünde. Solunum yollarında yer alan hücreler tarafından üretilen PAFR molekülünü inceleyen araştırmada pnömokoksik bakteriler mercek altına alınıyor. Araştırmanın ana isimlerinden Jonathan Grig “Pnömokoksik bakteriler hastalığa sebep olmadan solunum yolunda yaşayabilir. Ancak bazı durumlarda hücrelere nüfuz ederek zatürre ya da kan zehirlenmesine sebep olabilir. Geleneksel sigaraların bu bakterilerin hücrelere yapışmasına yardım ettiğini biliyorduk. E-sigaraların da aynı etkiyi yaratıp yaratmayacağını görmek istedik.” diyor.
Yapılan araştırma sonucu elektronik sigara buharı söz konusu bakterilere karşı solunum yolunun hassasiyetini artırıyor. Yani bakterilerin hücrelere yapışması kolaylaşıyor. Bu durumda e-sigara kullanan bir kişinin pnömokoksik bakteriye maruz kalması enfeksiyon riskini de artırıyor.
Elektronik sigara kullanımı üzerindeki tartışmalar ne yazık ki bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Çeşitli kurumlar e-sigaranın insanların sigarayı bırakmayı kolaylaştırdığını söyleyerek e-sigara tüketimini teşvik etse de öte yandan Dünya Sağlık Örgütü, e-sigaranın sigara bağımlılığını bitirdiğine ilişkin güçlü bir delil olmadığını savunuyor. Sonuç olarak elde edilen tüm araştırmalar e-sigaranın sigara kadar zararlı olmadığını ancak zararsız da olmadığını gösteriyor. İnsan sağlığı üzerindeki uzun vadeli etkisini görmek içinse ne yazık ki on yıllarca beklemek ve gözlemlemek gerekecek.