“Eğlenceli” iş bilgisayarı; Lenovo ThinkBook 13s incelemesi
MİNİ GÖVDE
Lenovo ThinkBook 13s, sade, kompakt ve şık bir gövdeyle geliyor. Cihazı kutudan çıkardığımızda bizi sade, gümüş bir gövde karşılıyor. Bu sade tasarım ince gövdeyle desteklenmiş; cihazın gövde kalınlığı 15,6 mm. Tabii şunu belirtmekte fayda var. ThinkBook 13s, iş hayatında aktif olarak kullanılabilecek bir cihaz olduğu için bazı bağlantı noktalarından feragat etmemiş. Belki bu bağlantı noktalarının hepsini barındırmasa gövde daha ince olabilirdi. Ancak öte yandan bize göre bunlar büyük bir artı. Çünkü cihaz 2 adet USB 3.1 (Gen 1) ve bir adet USB Type C (Gen 2) ile gelirken, HDMI bağlantı desteğini de unutmuyor. Özellikle gün içinde sık dolaşıp sunumlar gerçekleştirmek istiyorsanız bu bağlantılar hayat kurtarıyor. Cihazda ayrıca 3,5 mm’lik kulaklık girişinin bulunduğunu da kaydedelim. Cihazı açtığımızda bizi nispeten ince çerçeveli bir ekran karşılıyor. Ekran üstten ve yandan çok ince çerçevelerle çevrelenirken alttaki çerçeve biraz kalın tutulmuş. Yeni nesillerde artık tamamen ince çerçeveli tasarıma geçmeyi beklediğimizi söyleyelim. Ancak cihazın mevcut çerçeveleri pek çok rakibine kıyasla daha iyi konumda. Ekranın üzerinde mini bir webcam yer alıyor. Burada kameranın en önemli detayı ise kendinden kapaklı oluşu. ThinkBook 13, dizüstü bilgisayarınızın kamerasına bir şeyler yapıştırmak zorunda kalmayın diye kameraya mini bir kapakçık yapmış. Kayar sistemle basit bir şekilde kullanmadığınız sırada kameranızı kapatabiliyorsunuz.
Gelelim klavyeye. Arka aydınlatmalı bir klavyeyle gelen cihazda tuşlar arası mesafeyi başarılı bulduk. Gün içinde sık yazı yazan biriyseniz, klavyenin rahat bir kullanım sunduğunu söyleyebiliriz. Tuşların basma hissine tepkisi hem başarılı hem de olabildiğince sessiz. Bu açıdan dış mekanda çalışırken, dikkat çekmeden yazılarınızı yazabiliyorsunuz. Klavyenin sıvı dökülmelerine karşı dayanıklı olduğunu kaydedelim. Ayrıca klavyede Skype konuşmaları için kısayol tuşu yer alıyor. Tek dokunuşla aramayı açıp yine klavyeden kapatabiliyorsunuz. Touchpad deneyimi ise ortalama diyebiliriz. Windows 10’un kısayol kullanım nimetlerinden yararlanabileceğiniz cihazın touchpad’i hem dokunmatik hem de basmatik. Basma hissi ise çok başarılı değil. Genellikle sadece dokunmatikmiş gibi kullandık diyebiliriz. Klavyenin sağ üst köşesinde açma kapama düğmesinin üzerinde parmak izi sensörü yer alıyor. Bu da cihazın güvenliğini artıran bir detay olmuş. Parmak izi sensörü hızlı ve temiz çalışıyor. Bu açıdan da beğenimizi kazandı.
Tasarım konusundan son olarak değinmek istediğimiz nokta ağırlık. Cihaz 1,4 kg ağırlığında. Daha hafif olabilirmiş ama bu haliyle de rahatlıkla her yere taşıyacağınız bir cihaz. Zaten kompakt gövdesi sayesinde omuz çantanıza bile atabiliyorsunuz. Genel olarak baktığımızda şık ve kompakt bir cihaz olarak her gün kullanılabilir bir modelle karşı karşıyayız.