JAMA Dermatology dergisinde yayımlanan bir hastanın hikayesi, egzama tedavisi için geliştirilen ilacın kelleşme problemine de çözüm getirebileceğine yönelik heyecanları artırdı.
Dergideki habere göre 13 yaşındaki kadın hasta, egzamanın yanında bir tür bağışıklık sistemi hastalığı olan alopecia totalis ile de mücadele ediyordu. Egzama tedavisi için “dupilumab” isimli bir ilacın uygun görüldüğü hastanın bir süre sonra kafa derisinde saç çıkması belirtilerine rastlandı. İlk olarak egzama tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilmiş bir monoklonal antikor olan dupilumab, 2017’nin başında tıbbi durumlarda kullanılmak üzere FDA tarafından onaylanmıştı. Altı hafta sonunda kafa derisinde ince saç belirtilerine rastlanan hastanın yedi ayın sonunda gözle görülebilir renkli saçlara kavuştuğu kaydedildi.
Hastanın hikayesi, dupilumab’ın alopecia areata tedavisinde de sonuç verdiğini belirten ilk vaka. Hastanın dupilumab tedavisini kestiği anda saç uzamasının durmasına yönelikse araştırmacıların şöyle bir tezi var: Hastanın şikayetleri olan egzama ve alopecia totalis, bağışıklık sistemi problemleriyle ortaya çıktığı için ilaç, bağışıklık sistemi düzene sokarken iki hastalıkta da olumlu gelişmeler yaşandı. Ancak araştırmacılar, egzama ilacının alopecia totalis hastalarına da tam olarak çözüm sunabileceği konusunda şu an için emin değil. Ancak olayla alakalı detaylı araştırmaların yapılacağı aktarılıyor. Belki de egzama için geliştirilen ilaç, alopecia areata gibi sorunlu bağışıklık sisteminden kaynaklanan birçok probleme çözüm getirebilecek.
Alopecia totalis, kafatasında ve yüzdeki kılların tamamen dökülmesiyle sonuçlanan bir hastalıktır. Alopecia totalisi tetikleyen durum henüz netleşmese de nedeninin doğuştan gelen bir bağışıklık bozukluğu olduğunun üzerinde durulmaktadır.
Google, yeni teknolojisiyle kanser tespitinde çığır açıyor