Antarktika içinde Concordia Station‘da araştırma ekibindeki astrobiyolog Cyprien Verseux, eksi 70 derecelik soğukta yemek yapmayı denedi. En azından denedi…
Bir glasiyolog ve astrobiyolog olan Verseux, bir yandan işiyle ilgilenirken bir yandan da meraklıları için olan bitenleri düzenli olarak sosyal medya hesabında paylaşıyor. İklim araştırmaları için Antarktika’da bulunan Verseux, kendisiyle birlikte 13 kişinin orada çalışmalar yaptığını söylüyor. Çalışmaları ile alakalı bir internet sitesine konuşurken en net bilgiyi tahmin edersiniz ki küresel ısınma ile alakalı veriyor. Verseux, özellikle karbon monoksit ve metan gibi sera gazlarının son 800 bin yıldan beridir hiç bu kadar yükselmediğini söylüyor. Güneş’i en son geçtiğimiz Ağustos’ta gördüklerini belirten Verseux, ondan önce Güneş’in üç ay boyunca ufukta dahi belirmediğini ekliyor. Oldukça ciddi bir konu olan gezegen iklimi araştırmaları, astrobiyologun elbette ki biraz eğlenmesine engel değil. Genellikle dondurulmuş gıdalarla beslenen ekip, şehirli insan gibi yemek yemenin eksi 70 derecede imkansız olduğunu açıklıyor. Verseux’nün oldukça haklı olduğuna siz de Twitter hesabında paylaştığı fotoğraflara aşağıdan göz atarak kanaat getirebilirsiniz.
Bir omleti andıran bu yemek, ne yazık ki daha tabakla buluşması bitmeden donuvermiş.
Bu fotoğrafla Antarktika’da dışarıda yemek yemeyle alakalı bir püf noktası öğrenmiş olduk: Spagettiyi olabildiğince çatala hızlı dola yoksa yemeğin donabilir.
Antarktika Güneşinin bu yumurtaları pişirmesini beklemek biraz ütopik tabii.
Bal ve ekmeğe benzeyen bu ikili eğer gerçekten bal ve ekmekse çok şanslılar çünkü o soğukta o bal asla bozulmaz.
Çikolata ve ekmek ikilisindeki çikolata da çikolatalı dondurma halini almış ama muhtemelen dişleri kıran cinsten.
Ve son olarak, Cyprien Verseux.
NASA Güneş Görevi