Türkiye’nin en büyük sosyal iletişim platformlarından Ekşi Sözlük için getirilen erişim engeli özelinde gerekçe belli oldu.
Geçtiğimiz gün BTK’nın internet sitesine eklenen kararda “21/02/2023 tarihli ve 490.05.01.2023.-100029 sayılı bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu kararıyla erişime engellenmiştir” denildi. Ekşi Sözlük’ün Twitter hesabından yapılan ilk açıklamada ise “Merhaba, erişim engeli konusunda bir karar olduğunu gördük ancak ayrıntısı hakkında bilgi sahibi değiliz, yetkililerden bilgi almaya çalışıyoruz. Bilgi aldıkça paylaşacağız” ifadeleri kullanıldı. Peki Türkiye’nin en çok ziyaret edilen internet platformlarından olan Ekşi Sözlük için neden erişim engeli getirildi? Paylaşılan yeni habere göre sözlük “Cumhurbaşkanlığı veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması” gerekçesiyle, spesifik olarak da 5651 Sayılı İnternet Kanunu’nun 8/A maddesinde yer alan gerekçe özelinde kapatıldı. Independent Türkçe’den Gülseven Özkan’ın haberine göre, Kanun’a 2015 yılında eklenen “Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi” başlıklı ilgili (8/A) maddede, şu ifadeler yer alıyor:
“Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerden bir veya birkaçına bağlı olarak hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, Cumhurbaşkanlığı veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili Bakanlıkların talebi üzerine Başkan tarafından internet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verilebilir.” Kanun aynı zamanda “İhtihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu madde kullanımını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik” gibi suçları oluşturduğu konusunda yeterli şüphe sebebi bulunan yayınlara da erişim engeli içeriyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Erişim engeli özelinde dün akşam da şu açıklanmıştı: “Merhaba, avukatımız ve yöneticimiz durumu takip edebilmek adına sabah saatlerinde Ankara’ya vardılar. Her ne kadar BTK yetkilileriyle görüşmek için yoğun çaba sarf etmiş olsalar da, erişim engelinin sebebine dair herhangi bir BTK yetkilisinden bilgi edinemediler. Ancak yaptığımız sorgulama esnasında, Ankara 4. sulh ceza hakimliğinin 22/02/2023 tarihli ve 2023/1532 d.iş sayılı kararı ile erişim engeli kararı alındığını gördük. Karar henüz tarafımıza tebliğ edilmedi, bu sebeple karara ulaşmaya çalışıyoruz. Yeni bir gelişme olması ya da bilgi edinmemiz halinde sizlerle paylaşacağız.”
Erişim engelli hakkında dün platformun başındaki isimlerden Başak Purut da konuşmuştu. Medyascope’tan Ali Deniz Çakır’a açıklamarda bulunan Ekşi Sözlük CEO’su Başak Purut, “BTK’nın erişimi engelleme yetkisi 5651 sayılı Kanun’un 8/A maddesiyle sonradan eklenmiştir. O maddeye dayanarak BTK herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın erişim engelleme kararı verebiliyor ama kanuna göre bu erişim engelleme kararının belirli bir içeriğe dayalı olması ve sitenin tamamını içermemesi gerekiyor” dedi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
BTK’nin konu hakkında kendilerine bir açıklama yapmadığını belirten Purut şunları kaydetti: “Bize kararı söylemediler ama bizim anladığımız kararın 8/A maddesine dayalı olduğu. Karar da sitenin tamamına ilişkin. Biz de kararın hangi içerikle alakalı olduğunu göremediğimiz için herhangi bir itirazda bulunamıyoruz ancak karar mahkemeye gittiğinde itirazda bulunabileceğiz.” Verilen kararı eleştiren Purut,”Bir siteyi tamamen herkesin erişiminden uzaklaştırmak anayasaya aykırıdır. Kanunlarda da görülen husus değil çünkü fonksiyonu tamamen ortadan kaldırmış olursunuz. Bu hem Avrupa İnsan Hakları’na aykırı hem anayasaya hem de mevcut yasaya aykırı” diye konuştu.
Erişim engeli getirilmeden önce sosyal medyada bazı kullanıcıların Ekşi Sözlük’ü hedef alan paylaşımlar yapması hakkında konuşan Purut, şunları söyledi: “Sosyal medyada algı operasyonu yapılıyor. Genelde ekran görüntüsü paylaşılan içerikler, biz haberdar olduğumuz zaman anında kaldırılmış içerikler oluyor. Şikâyet üzerine kaldırdığımız içerikleri sanki biz ısrarla sitede tutuyormuşuz gibi bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Bu algı operasyonları sonuca ulaşılmak için mi yapıldı yoksa çıkacak sonucu normalleştirmek için mi bilmiyorum ama bu operasyonların kamuoyunu etkileme açısından yapılmış olma ihtimali var.”
Siteye erişim engeli getirilmeden önce bazı kurallar üzerinde konuştuklarını belirten Purut, “Bütün içeriklerin denetlenmesi mümkün değil ama bazı infial yaratacak içeriklerin teyide ihtiyacı olup olmadığına dair sitemizin kurallarına bir ekleme yapacaktık. Depremdeki kaotik ortamda böyle bir eksiklik olduğunu düşünmüştük” dedi.