Elektrikli otomobillerin şarj süresinde devrim yaratacak gelişme

07 Aralık 2016 19:00

Bilimadamları geleceğin otomobil teknolojileri başta olmak üzere tüm cihazların şarj sürelerinde devrilsel bir yeniliğe imza atacak bir materyal geliştirdi.

Elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasında ilk sırada gelen kilit noktalardan biri olan şarj süresi ve menzil değerlerinde geliştirme çalışmaları hızla devam ediyor. Bu çalışma sürecinde otomobil üreticilerinin yanı sıra küçük çaplı araştırma ekipleride alternatif olarak kullanılabilecek materyallerin üretimini gerçekleştiriyor. Birleşik Krallık‘ta yer alan Surrey Üniversitesi ile birlikte bir grup bilim adamı polimer tabanlı, organik moleküllerden oluşan bir materyal geliştirerek elektrikli araçların şarj süresinde inanılmaz değerlerin elde edilebileceğini belirtti. Günümüzde kullanılan batarya yapısından 10.000 kat daha güçlü olan enerji kaynağıyla akıllı telefon, bilgisiyar gibi araç bataryalarının dakikalar içerisinde şarj olabileceği ifade ediliyor.

Bundan 40 yıl öncesinde yine aynı kurumda yer alan bir bilim adamı olan Donald Highgate‘in oluşturduğu prensipler üzerine geliştirilen ve kontakt lenslerin yapısında da bulunduğu belirtilen sistem yeni nesil enerji depolamada süper kapasitörlerin de sınıf atlamasına vesile olacak. Elektrikli araçlarda da kullanılması planlanan bu kaynakla birlikte otomobillerin şarj sürelerinin kayda değer bir oranda düşmesi planlanıyor. Araştırmayla ilgili açıklamalarda bulunan Bristol Üniversitesi’nden Ian Hamerton; ” Bu araştırma süper kapasitörlerin gelişiminde yeni bir yol haritası çiziyor. Geliştirilen ve esneyebilen yapıda olan bu materyalin giyilebilir teknoloji olmak üzere, moleküler biyoloji (Biyoelektronik) ve sensör teknolojilerinde kullanılması mümkün. Ortaya çıkan bu ürünün tüm dengeleri değiştireceğine inanıyoruz.” diyerek önümüzdeki süreçte bu teknolojinin kullanımının standartları değiştireceğinin altını çizdi.

Paylaş