reklamı kapat

POPÜLER

SpaceX Starship LOG Görsel

Elon Musk açıkladı: SpaceX Starship kalkış denemesinde ne yanlış gitti?

 - Güncelleme: 02 Mayıs 2023 10:48

SpaceX Starship için ilk tam kalkış denemesi kısa süre önce yapıldı ancak biliyorsunuz bunda yarım kalan bir başarıya ulaşıldı.

Ana itici Super Heavy Booster ve önünde yer alan SpaceX Starship için ilk tam kalkış denemesi 20 Nisan itibarıyla gerçekleştirildi. Yapılmış en güçlü roket ile güzel bir kalkış yapıldı ancak sonrasında süreç istenildiği gibi gitmedi ve 30 km yükseklikte büyük bir patlama yaşandı. Bu konuda firma tarafından “Starship aşama ayrılmasından hemen önce planlanmamış bir parçalanma yaşandı” denildi, roket patlamadan önce de ciddi şekilde dönmeye başlamıştı. İşte tüm bu süreç hakkında yeni bilgiler verildi. Elon Musk, ilk olarak roketin kalkış anında bir “kaya kasırgası” oluşturduğunu belirtti. Bunun rokete zarar verip vermediği bilinmiyor ancak kalkışta Super Heavy Booster‘daki 33 motordan 30 tanesinin aktif edilebildiği aktarılıyor. Kalkıştan 27 saniye sonra bir motorun daha sıkıntı çıkardığını aktaran Musk, bunun çevresindeki diğer motorlara da zarar verdiğini söylüyor. Başta kaybedilen üç motorun Sharship’in yukarı doğru yönelirken yana yatmasına neden olduğunu söyleyen Musk, diğer motorların da kaybedilmesi sonrasında tüm dengenin bozulduğunu açıklıyor. Bu noktadan itibaren kontrolden çıkmaya başladığı ve sonlandırma komutundan sonra bile yükselmeye devam ettiği aktarılan roket, daha sonra patladı ve enkaz parçaları çevreye hatırı sayılır bir zarar verdi. Roket kalkış anında oluşturduğu inanılmaz yüksek güç ile fırlatma rampasında da büyük bir hasara yol açtı.

Bu denemeden çok şey öğrendiklerini belirten Elon Musk, elbette Starship’i bir kenara bırakmayacak. Aktarıldığı kadarıyla rokete bu yıl 2 milyar dolar kadar para harcanacak, bu sayede 2023 içerisinde başka denemeler de gerçekleştirilecek. İlk deneme için “açıkçası tam bir başarı değil ama yine de başarılı” diyen ve bunda haklı olan Musk, şu an SpaceX özelinde FAA incelemesi altında olduklarını da aktarıyor. Yüksek ihtimalle bu konuda geleceğe yönelik bir sorun çıkmayacak, bir sonraki roket ve fırlatma rampasındaki onarımlar altı ila sekiz hafta içinde tamamlanacak. İnsanoğlunun uzay erişimi ve daha uzaklara gidebilmesi özelinde çok önemli olan Starship, şirket tarafından geliştirilen Raptor 2 roket motorlarını temel alıyor. Raptor 1’den çok daha az parça ile bir araya getirilen motor, bu sayede daha hafif, daha ufak ve daha kolay şekilde üretilebiliyor. SpaceX mühendislerinin her biri özelinde 250 ton güç için zorlayabileceklerini düşündükleri roket motoru, çok önemli şekilde saatler içerisinde yeniden kalkışa hazır hale gelebiliyor ve Raptor 1’e oranla yüzde 50’ye yakın oradan daha ucuza üretilebiliyor. SpaceX, Falcon 9 gibi Starship ve Super Heavy Booster‘ı yeniden kullanılabilir yapıda tasarlıyor. 

SpaceX Starship ve Super Heavy Booster yanında bu da ilginizi çekebilir: Etkileyici Porsche Müzesi içinde drone ile bir tur atın