Çok sayıda şirketin başındaki isim Elon Musk, sahibi olduğu Neuralink şirketiyle de aktif olarak çalışmalara devam ediyor.
Elon Musk tarafından kurulan şirket Neuralink, bilmeyenler için uzun zamandır insan beynini bilgisayarlara bağlayacak bir altyapı kurmak için çalışmalar yapıyor. İnsanların yapay sinir ağları ile bilgisayar, robot ya da diğer elektronik ürünleri kontrol edebileceği düzeye getirilmesi için çalışan şirket, burada beyin / makine bağlantı için “Link” olarak geçen bir ürün kullanmayı planlıyor. Link, özel geliştirilen çok hassas bir robot ile insan kafatasına entegre ediliyor. Buradan beyin sinyallerini toplayan ve bunu dışarıya, diğer elektronik cihazlara aktarabilen Link, Elon Musk tarafından bir FitBit ürününe benzetiliyor. Neuralink uzun zamandır insanlar özelindeki ilk deneme için çaba harcıyor. Elon Musk ürün için geçtiğimiz yıllarda 2022 yılında insanlı denemelere başlayacaklarını aktarmış, daha sonra 2022’nin sonunda yapılacak denemeler için planların sorunsuz olarak sürdüğünü belirtmişti. 2022 bitmeden düzenlenen en son Neuralink etkinliğinde ise denemeler ancak altı ay sonra yapılabilecek denilmişti. En son insanlı denemeler için ABD merkezli olarak FDA’den olumlu yanıt alınamadığı ortaya çıktı. Bu konuda Reuters’e konuşan bazı Neuralink çalışanları “FDA’ın başlıca güvenlik endişeleri cihazın lityum pili, implantın küçük kablolarının beynin diğer bölgelerine etki etme potansiyeli ve cihazın beyin dokusuna zarar vermeden çıkarılıp çıkarılamayacağı veya direkt olarak nasıl çıkarılacağı ile ilgiliydi” demişti. Bugün ise şirketin beklediği izni aldığı açıklandı. Bu konuda firma, “İnsanlara yönelik ilk klinik çalışmamızı başlatmak için FDA’dan onay aldığımızı paylaşmaktan heyecan duyuyoruz! Bu, Neuralink ekibinin FDA ile yakın iş birliği içinde yürüttüğü inanılmaz bir çalışmanın sonucu ve bir gün teknolojimizin birçok insana yardımcı olmasını sağlayacak önemli bir ilk adımı temsil ediyor. Klinik çalışmamız için başvurular henüz başlamadı. Bu konuda daha fazla bilgiyi yakında duyuracağız!” dedi. Bu izin sayesinde firma insanlar üzerinde de deneyler yapacak, sürecin şimdilik biraz endişe yaratan sonuçları merakla beklenecek.
Neuralink bundan önce bir soruşturma ile gündeme gelmişti. Bu ürün için firma hayvanlar üzerinde çok sayıda deney yapılıyor, hatta şirketin geliştirme çalışmaları için 2018’den bu yana tam 1.500 hayvanı öldürdüğü aktarılıyor. Bu rakamın Elon Musk’ın baskısı nedeniyle normalden çok daha yüksek olduğu söylenirken, bu konuda ABD Tarım Bakanlığı bir soruşturma başlatmıştı. Ortaya çıkan şirket içi belgeler, çalışanların şirketin hayvan deneylerini aceleye getirerek gereksiz acı ve ölümlere neden olduğu yönündeki endişelerini gözler önüne seriyor. Eski ve hali hazırda şirkette yer alan çalışanlar Reuters’a yaptıkları açıklamada, Neuralink’in kurucusu Elon Musk’ın geliştirme sürecini hızlandırma baskısının hatalı deneylere ve dolayısıyla olması gerekenden daha yüksek ölüm oranlarına yol açtığını söylüyor. Deneylerde hayvan kullanılması yasa dışı değil ancak bu konuda da bir limit bulunuyor ve ABD Tarım Bakanlığı‘nın bu taraftaki yaklaşımından dolayı şirkete büyük bir ceza verebileceği belirtiliyor.