Tesla ve SpaceX’in başındaki isim Elon Musk, sahibi olduğu Neuralink şirketi ile aktif olarak çalışmalara devam ediyor.
Elon Musk tarafından kurulan şirket Neuralink, bilmeyenler için uzun zamandır insan beynini bilgisayarlara bağlayacak bir altyapı kurmak için çalışmalar yapıyor. İnsanların yapay sinir ağları ile bilgisayar, robot ya da diğer elektronik ürünleri kontrol edebileceği düzeye getirilmesi için çalışan şirket, burada beyin / makine bağlantı için “Link” olarak geçen bir ürün kullanmayı planlıyor. Link, özel geliştirilen çok hassas bir robot ile insan kafatasına entegre ediliyor. Buradan beyin sinyallerini toplayan ve bunu dışarıya, diğer elektronik cihazlara aktarabilen Link, Elon Musk tarafından bir FitBit ürününe benzetiliyor.
Geçtiğimiz yılın sonunda yapılan açıklamada Elon Musk, bu ürün için 2022 yılında insanlı denemelere başlayacaklarını aktarmış, daha sonra bu konuda bir bilgi vermemişti. Kısa süre önce güncel bir soruya cevap veren Elon Musk, 2022’nin sonunda yapılacak denemeler için planların sorunsuz olarak sürdüğünü belirtti. Firma bu konuda herhangi bir sorun yaşamıyor ve planlar doğrultusunda ilerlemeyi sürdürüyor.
Bu arada Elon Musk, Neuralink özelinde güncel olarak başka bilgiler de verdi. Buna göre sistem ileride Morbid Obezite gibi sağlık sorunlarını çözmek için dahi kullanılabilecek. Link üzerinden Neuralink‘in ileride felç, körlük, hafıza kaybı, bağımlılık, işitme kaybı gibi şeylerin yanı sıra anksiyete ve depresyon gibi sorunların çözümünde de kullanılabileceği aktarılıyor. Musk bu konuda “Beyin ve vücut arasındaki kopuk bağları birleştirmek için çalışıyoruz” diyor ve bu gerçekten çok büyük önem arz ediyor.
2022 sonundaki ilk insanlı denemelerde ciddi omurilik yaralanmalarına sahip kişilerin kullanılacağı belirtilirken, süreci insanlara “güvenli şekilde” getirmek adına FDA ile çalıştıklarını aktaran Musk, Neuralink‘in ilk ürünü ile engelli kişilerin, akıllı telefonlarını zihinlerini kullanarak parmaklarını kullanabilen sağlıklı kişilerden çok daha hızlı kontrol edebileceğini iddia ediyor.