Elon Musk sonrasında “X” isminin verildiği “Twitter” daha iyi bir yer halini aldı mı?

02 Ocak 2024 10:31

Elon Musk satın aldıktan bir süre sonra “X” isminin verildiği “Twitter” daha iyi bir yer halini aldı mı? Bu konuda genel görüş pek olumlu değil…

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk, tam 44 milyar dolara satın aldığı Twitter platformunun adını bir süre sonra X yaptı ve bu dönüşüm kapsamında büyük gelecek vaatlerinde bulundu. Peki platform bu vaatler çerçevesinde 2024’e nasıl taşındı? Twitter dönemindeki sorunlar çözüldü mü? Twitter yeni adı X ve yeni yönetimi altında daha iyi bir yer halini aldı mı? Yukarıda da dediğimiz gibi bu sorulara verilen cevaplar genel olarak olumlu değil. X’te halen çok ciddi bir “bot / spam” sorunu bulunuyor. Elon Musk bu konuda sürekli olarak, “Azaldı, bitmek üzere, yakında büyük oranda düzelecek” yorumlarını yapıyor ancak sorun halen ciddi şekilde devam ediyor. Platformun trend içerikleri halen bu botlar tarafından kontrol ediliyor, bu bağlamda arama sistemi de eskiye nazaran daha iyi çalışmıyor. Bir konuda arama yaptığınız zaman çoğu zaman botlar tarafından üretilen spam içerikler karşınıza çıkıyor, platformda bir etiketin neden popüler olduğunu anlamak da halen kesinlikle mümkün olmuyor.

Popüler etiketlerin altına girildiği zaman konuyla alakasız milyonlarca içerik sıralanıyor, bu konuda maalesef hiçbir iyileşme görülmüyor. Dolandırıcılık amacı taşıyan reklamları da engellemeyi başaramayan (Son dönemde kripto reklamları patlama yaptı) Elon Musk ve ekipleri, yalan / yanlış içeriklerle olan mücadeleyi de büyük oranda kaybetmiş durumda. Özellikle mavi onay rozetinin parayla satılmaya başlanması ve içerikler üzerinden para ödenmeye başlanması sonrasında, platformdaki yanlış / yalan içeriklerin sayısı daha fazla gösterim için hatırı sayılır oranda artmış durumda. Twitter’ı X döneminde kâr elde eden bir yer haline getirmek adına çok sayıda personeli işten çıkaran ve bu yüzden içerik denetleme ekiplerini de inanılmaz oranda ufaltan firma, bu nedenle yanlış bilgilere dayanan manipülatif içeriklerin yayılmasını büyük oranda engelleyemiyor.

Çok eski videoların yeniymiş gibi dağıtılmasını dahi tam olarak denetleyemeyen platform, yalan / yanlış içeriklerin denetlenmesi ve düzeltilmesi konusunda işi büyük oranda kullanıcılara bırakmış durumda. X’teki, “Yanıltma potansiyeline sahip post’lara hep birlikte bağlam eklemeleri için X kullanıcılarını destekleyerek daha bilgili bir dünya oluşturmayı amaçlar” açıklaması yapılan “Topluluk Notları” özelliğiyle beraber artık kişiler, yalan / yanlış içerikleri kendileri tespit etmeye ve başkalarını uyarmaya çalışıyor.

Elon Musk satın aldığından bu yana değeri tam yüzde 71 oranında düşen platform, halen “haber alma” söz konusu olduğu zaman bir numaralı merkez ancak gerçekten çok ama çok daha iyi bir yer haline getirilebilir. Eğer Elon Musk daha önce verdiği sözlerin büyük bölümünü tutmak adına gerekli adımları atarsa, X çok daha sağlıklı bir yer haline getirilebilir. Ancak Musk için X’teki en büyük öncelik her zaman para olacak ve para günümüzde maalesef halen bazı değerlerin önünde yer almaya devam ediyor.

Platform en son önemli bir soruşturma ile gündeme gelmişti. Kaçıranlar için İsrail – Hamas – Filistin merkezli üzücü gelişmelerin takip edildiği bir numaralı konum sosyal medya platformları ve bu konuda Avrupa Birliği çok dikkatli olunmasını istiyordu. Çünkü sosyal medya platformlarında yaşananlar ile alakalı olarak çok fazla yanlış bilginin ve içeriğin dolandığı görüldü, bu durum üst düzey yetkililerin de dikkatinden kaçmamıştı. Bu konuda bir adım atan AB Komisyon üyesi Thierry Breton, resmi X hesabından bir paylaşımda bulunarak, “Hamas’ın İsrail’e yönelik terör saldırılarının ardından, X/Twitter’ın AB’de yasadışı içerik ve dezenformasyon yaymak için kullanıldığına dair belirtiler var.” yazmıştı.

Bu konuda Elon Musk’a uyarıda bulunan, sahte / yanlış içeriklerle mücadele edilmesini isteyen ve gerekli adımların atılmaması halinde resmi soruşturma ve Digital Services Act (DSA) üzerinden cezaların gelebileceğini söyleyen Avrupa Birliği Komisyon üyesi Breton, süreçte hızlı olunması gerektiğini de belirtmişti. Bu paylaşıma şirket sahibi Elon Musk‘ın cevabı şu olmuştu: “Politikamız her şeyin açık kaynak ve şeffaf olmasıdır ki AB’nin de bu yaklaşımı desteklediğini biliyorum. Lütfen bahsettiğiniz ihlalleri X’te listeleyin ki kamuoyu bunları görebilsin. Çok teşekkür ederim.” 

Daha sonra X’in süreçte yaptıklarıyla alakalı olarak Thierry Breton’a X CEO’su Linda Yaccarino cevap vermişti. Yaccarino’ya göre İsrail – Hamas – Filistin olaylarıyla alakalı olarak on binlerce içerik kaldırıldı. Aynı zamanda terörist gruplar veya şiddet ya da aşırıcılıkla bağlantılı yüzlerce hesap da banlandı. Bu konuya çok büyük önem verdiklerini ve yanlış / yalan içerikleri kaldırmak adına büyük bir özveriyle çalıştıklarını belirten CEO, X’in devlet kurumlarından gelen isteklere de cevap verdiğini söylemişti.

Tüm bunların üstüne ise beklentiler tam olarak karşılanmadığı için X hakkında Avrupa Birliği tarafından resmi soruşturma açıldı. AB Komisyon üyesi Thierry Breton tarafından aktarılan bu soruşturma özelinde şu açıklama yapıldı: X’in risk yönetimi, içerik moderasyonu, karanlık modeller (Kullanıcıları kandırmak adına özenle hazırlanmış kullanıcı arayüzlerine verilen ad), reklam şeffaflığı ve araştırmacılar için veri erişimi ile bağlantılı alanlarda Dijital Hizmetler Yasası’nı (Digital Services Act) ihlal edip etmediğini değerlendirmek üzere resmi soruşturma başlatıldı.” Bu soruşturma sonrasında X’e Avrupa’da çok ciddi cezalar çıkabilir.

X / Twitter / Elon Musk gelişmeleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Asus imzalı katlanabilir ekranlı ilk dizüstü modeli ile tanışın

Paylaş