Dünyanın en zengin insanlarından Elon Musk ve sahibi olduğu en son şirketi X (Twitter), ayrı ayrı iki farklı konuda dava edildi.
İlk olarak Elon Musk, Los Angeles’ta yaşayan 22 yaşındaki Ben Brody tarafından dava edildi, Brody Musk’a 1 milyon dolardan fazla bir tazminat davası açtı. Bu davada Musk’ın bir dizi sosyal medya paylaşımında Brody’yi “neo-Nazi” aşırılık yanlısı bir grup adına şiddet içeren sokak kavgasına katılan birisi olarak yanlış şekilde tanımladığı aktarıldı. Davada, “Musk bu gülünç derecede yanlış ve zarar verici suçlamaları, anonim bir aşırı sağcı Twitter hesabından gördüğü bir Tweet’e dayanarak yaptı” denildi. Ayrıca, “İddiayı iki gün boyunca öne çıkardıktan sonra Musk bu suçlamaları Ben Brody’ye karşı kişisel olarak yöneltti ve bu durum ciddi kişisel tacize ve itibarında kalıcı hasara yol açtı.” bilgisi geçildi. Musk’ın bu konuda anlaşma yoluna giderek para ödemesini kabul edeceği düşünülürken, Musk’ın şirketi X ise isim ile logo üzerinden dava edildi. Twitter’ın yerini alan X ismi nedeniyle zarar ettiğini iddia eden ABD’li ayrı bir şirket olan X Social Media, Musk’ın X’ini dava etti. Twitter’ın “X” olarak yeniden markalaşmasının kendi markalarına zarar verdiğini belirten X Social Media, bu yüzden Google sonuçlarında geriye düştüklerini de söyledi. “X” logosunu 2016 yılından bu yana kullandıklarını belirten firma, mahkemeden X’in reklam ve pazarlama materyallerinde “X” harfini kullanmasını durdurmasını ve tüketicide oluşan kafa karışıklığını gidermek için düzeltici reklamlar yayınlamasını istiyor, elbette ek olarak tazminat talebinde de bulunuyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Elon Musk şirketleri bu aralar çok sayıda yasal konuda gündeme geliyor. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu (The U.S. Equal Employment Opportunity Commission/EEOC) Tesla’ya karşı dava açarak, otomobil üreticisini siyahi çalışanlarına yönelik devam eden ırksal tacize göz yumarak ve bazı çalışanları tacize karşı çıktıkları için farklı şekillerde cezalandırarak federal yasaları ihlal etmekle suçladı. Dava kapsamında yapılan açıklamaya göre Tesla, Kaliforniya’daki Fremont merkezli fabrikasında 2015 yılından bu yana ırkçı tacize göz yumuyor, siyahi çalışanlara sürekli olarak ırkçı tabirler ve hakaretler yöneltiliyor.
Buna ek olarak siyahi çalışanların masalarının yanı sıra fabrika genelindeki tuvalet ve asansörlerin duvarlarında ırkçı grafiti çizimleriyle karşılaştıkları da aktarılıyor. Bu konularda daha önce de gündeme gelen Tesla, 2023 yılında bile halen “ırkçılık” ile ses getiriyorsa gerçekten çok büyük hatalar yapıyor, yönetimsel açıdan devasa değişikliklere ihtiyacı bulunuyor.
Elon Musk’ın diğer şirketi SpaceX de kısa süre önce bir dava ile gündeme gelmişti. Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı (DOJ), mülteci ve sığınmacılara karşı ayrımcı işe alım uygulamaları yürüttüğü iddiasıyla SpaceX’e dava açtı. Dava kapsamında bahsi geçen bu ayrımcı uygulamaların 2018 ve 2022 yılları arasında gerçekleştiğini belirtiliyor. SpaceX ve Elon Musk ise bu durumları kesinlikle kabul etmiyor ve karşılık olarak ABD Adalet Bakanı Merrick Garland ve diğer iki Adalet Bakanlığı yetkilisine kendi davalarını açıyor. Şirket, Adalet Bakanlığı’nın bu konudaki adımlarının anayasaya aykırı olduğunu belirtiyor.