Pokémon GO heyecanı alevlendiği gibi sönmeye başladı. Bir anda önlenemez bir yükselişle zirveye oturan oyun, Niantic’in kriz anını yönetememesi yüzünden hayranları küstürmek üzere.
Pokémon GO çeşitli ülkelerde kullanıcıların erişimine sunulduğundan beri deli gibi indirilip oynanıyor. Uygulama mağazasından uygulamaya ulaşamayan kitlenin bir kısmı da çeşitli yollarla oyunu edinmiş durumda. Ancak bir anda yükseliş yakalayan Pokémon GO’nun geleceği tehlikede. Zira Niantic oyuncuları kızdırmanın yanı sıra sakinleştirmek için de hiçbir şey yapmıyor.
Her şeyin en başına dönecek olursak, oyunun başlarında ciddi bir server sıkıntısı bulunuyordu. Ancak oyuncular bunu düzelene kadar tolere edebildi. Sonrasında ise işler daha karışık bir hal aldı. Oyunda yer alan “Nearby” (Yakınlarda) özelliği ile yakınınızda bulunan Pokémon’ları görüntüleyebiliyor ve pati izleri sayesinde hangisine daha yakın olup olmadığınızı anlayabiliyordunuz. Zaman içinde bu özellik bir çeşit bug’a girdi ve orada görünen tüm Pokémon’lar en uzak noktada görünmeye başladı. Hangisi en yakınınızda anlayamıyordunuz yani. Şimdi ise bu özellik tamamen yok oldu. Çünkü Niantic ilk büyük güncellemede bu özelliği düzeltmek yerine komple kaldırmayı seçti. Kızgın hayranlara cevabı ise yakınlarda hangi Pokémon’ları bulabileceklerini gösteren yan uygulamaları kapattırarak verdi. Firmanın bugün yaptığı açıklama ise şaka gibi: “Pek çok kişinin keyif aldığı bu özellik kafa karıştırıyor ve ürün için hedeflediklerimizle çelişiyor.”
Öncelikle Pokémon GO’nun düzeltildiği takdirde gayet başarılı olacak Nearby özelliğinden daha büyük sorunları var. Niantic bu özelliğin hedefleriyle çeliştiğini belirtse de esasında bu özelliğin çok daha gelişmiş bir versiyonunu oyunun fragmanında duyurmuştu üstelik. Oyuncuların Pokémon’ları bulmasını tamamen şansa bırakmış olan bu güncelleme ile birlikte esas amacı keşfetmek olan oyunu da büyük ölçüde baltalamış oldular. Ancak dediğimiz gibi bundan çok daha büyük problemler var.
Niantic hile yapan kullanıcılara dair elle tutulur hiçbir açıklama yapmış değil. Sahte GPS göstererek ülke ülke gezip oturduğu yerden Pokémon avlayandan bot’larla kendisi uyurken sabaha kadar karakterini geliştirip 35’inci seviyeye kadar çıkanlara uzanan bu hile kullanımı, oyunu olması gerektiği gibi oynamak isteyenler için büyük bir heves kırıcı. Bu arada oyunun hala tüm ülkelerde çıkmadığını da tekrar hatırlatalım. Tüm bu negatif özellikler birleşince de Pokémon GO’nun uygulama puanı yıldırım hızıyla düşüşe geçti tabii. Niantic’in kabus gibi çöken güncellemesinden sonra yayınladığı mini güncelleme ise sadece küçük iyileştirmeler yapıyor. Bu durumda kriz yönetimi konusunda bir hayli başarısız olan Niantic, hayranların sesine kulak vermezse işler daha da kötüleşecek gibi görünüyor.