Birbirinden farklı sınıflarda yer alan bu makineler, günlük hayatta kullandığımız pek çok şeyin mimarları arasında.
Küçük, güçlü, büyük ve diğerleri… “Dünyanın enleri” başlığı altında sıralanan tüm maddeler her zaman ilgi çekici olmuştur. Bizim sizlerle paylaşmakta olduğumuz listede, dünyanın en büyük makineleri sahne alıyor. Denizde, karada ve havada dünyanın eni rozetini takmaya hak kazanan bu makineler, insanlığın ihtiyaç duyduğu ağır yüklerin altından kalkan “gizli” kahramanlar. Sözü fazla uzatmadan birbirinden farklı sınıfta yer alan dünyanın en büyük makinelerinin detay ve görüntüleriyle sizleri baş başa bırakalım.
İsviçre’nin Cern kentinde yer alan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı bugüne kadar yapılmış en büyük makinelerden bir tanesi. Maddelerin atom altı parçacıkları incelemek için inşa edilen bu sistem 175 metre toprak altında gömüldü. İsviçre, yakın dönemde daha geniş çaplı bir tesisin de hazırlıkları içerisinde.
Sınıfında dünyanın en büyüğü olmasının yanında genel bazda dünyanın en büyük ikinci makinesi olan bu ekskavatör 225 metre uzunluğa sahip. İlk üretimi 1995 yılında Almanya’da yapılan makine 14.061 tona kadar destek verebiliyor.
Dünyanın en büyük tünel açma makinesi olan Big Bertha 92 metrelik uzunluğa sahip. Toplam ağırlığı 7.000 ton olan bu makine metro yapımlarında çalışma ekiplerinin en büyük yardımcılarından bir tanesi.
Dünyanın en büyük gemisi olarak ilk adımda Güney Kore’de ilk defa maviliklere inen Prelude teknik olarak tam bir gemi değil. Gemiden ziyade yüzen bir doğal gaz arama tesisi olan Prelude 487 metre uzunluğuyla Empire State Binası’ndan 45 metre daha uzun bir yapıya sahip. Tesis tamamen yüklendiğinde 600.000 ton ağırlığa kadar çıkabiliyor.
Fabio Reggiani tarafından bu mega motosiklet 5 metre yükseliği ve 5.5 ton ağırlığa sahip. Üzerinde 5.7 litrelik V8 Chevrolet motoru olan motosiklet üç iler şanzımanla kombin ediliyor.
Almanya merkezli Zollner Elektronik AG tarafından 15 kişilik bir ekiple inşa süreci tamamlanan bu ejderha 4,5 metre yüksekliğe ve 11 ton ağırlığa sahip. Tasarım hatlarıyla inanılmaz derecede gerçekçi olan ejderha “Drachenstich” organizasyonunda sahne alması için tasarlandı.
117 metre kanat genişliğine sahip olan Stratolaunch Systems imzalı uçak, Airbus A380’in kanat genişliğinden 38 metre daha ileride bizleri karşılıyor. Toplam ağırlığı 580 ton olarak açıklanan uçak 10 yıl içerisinde kullanıma hazır hale gelecek.
Listedeki gerçek bir canavarlardan birisi olan Belaz hibrid destekli dizel motorla güçlendirilerek toprak ve moloz taşımak için görevlendirildi. İk adeti on altı silindirli motorun görev yaptığı araç 18.626 Nm torkuyla on yedi adet ağır kamyonetin kombine gücünden daha fazlasını vadediyor.
Çin’in 450 basketbol sahası boyutunda ürettiği “Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope” (FAST) adlı dev teleskop 4.450 adet panelin bir araya gelmesi ile oluşuyor. Halihazırda kullanılan teleskoplardan 2 kat daha hassas yapıya sahip olan FAST’in, yapılan son testlerde 1.351 ışık yılı uzaktaki bir yıldızdan radyo dalgaları alabildiği tespit edildi.
La Princesse, 37 ton ağırlığında dev bir mekanik örümcek. 15 metrelik yüksekliğe sahip olan bu canavarı kullanmak için sekiz kişisilik bir ekip gerekiyor. Kilolarıyla “biraz” problemi olan La Princesse’i bir yere taşımak için 16 vinç ve 250 kişilik bir mürettebat gerekiyor.