Epic Games, ABD’de Google’a karşı önemli bir “yasa dışı tekel” zaferi elde etti

08 Ekim 2024 10:29

Epic Games, ABD’de Google’a karşı önemli bir zafer elde etti. Tekel karşıtı dava kapsamında Google kapıları üç yıl için açacak.

ABD’li Yargıç James Donato, uzun süredir devam eden Epic Games ve Google arasındaki davada nihai kararını açıkladı. Buna göre Google,  “Play Store” uygulama mağazasını üç yıl boyunca rekabete açmak zorunda kalacak. Şirket, alınan karar kapsamında rakip üçüncü parti uygulama mağazalarını Play Store’a ekleyecek ve geliştiriciler aksini istemediği sürece, rakip üçüncü parti uygulama mağazalarının Play Store uygulamalarının hepsine erişmesi için izni verecek. Süreç sadece bununla da sınırlı değil. Yeni dönemde Google artık Play Store’da dağıtılan uygulamalar için Play Billing’i zorunlu kılamayacak ve geliştiricilerin Play Store’da başka ödeme yöntemleri sunmasına izin verecek. Şirket buna ek olarak geliştiricilerin Play Store dışındaki indirme yollarına bağlantı vermesine ve Play Billing’den bağımsız olarak kendi fiyatlandırma yapılarını düzenlemelerine izin verecek. Google artık geliştiricilere uygulamalarını yalnızca Play Store’da yayınlamaları ve rakip bir platformda lansman yapmamaları için para teklif edemeyecek. Hepsine ek olarak şirket, akıllı telefon üreticilerine Play Store’u cihazlarına önceden yüklemeleri için teşvikler sunamayacak.

Epic Games, başka yasal mücadeleler içerisinde de bulunuyor. Şirket geçtiğimiz hafta Google‘a ve Samsung‘a ayrı bir açmıştı. Peki bu yeni davanın arkasında ne yer alıyor? Yeni Samsung telefonlarda Play Store ve Galaxy Store dışından uygulama yüklemek varsayılan olarak engelleniyor. Kutusundan One UI 6.1.1 ile çıkan yeni Samsung akıllı telefon modellerine Play Store ve Galaxy Store (Samsung’un kendi uygulama marketi) dışından uygulama yüklenemiyor.

Yeni telefonlarda “Otomatik Engelleyici” isimli sistem daha önceden farklı olarak varsayılan şekilde açık geliyor ve market dışı uygulama yüklemeyi engelliyor. Market dışı uygulama yüklemeyi yeniden etkinleştirmek için One UI 6.1.1 telefonlarda, “Ayarlar > Güvenlik ve Gizlilik > Otomatik Engelleyici” yolundaki ayarın kapatılması yeterli oluyor. 

Ayarlardan değiştirilebiliyor olmasına rağmen bu durum Epic Games’in hiç hoşuna gitmiyor. Şirketin başındaki isim Tim Sweeney, bu konuda geçtiğimiz aylarda attıkları bir adım hakkında, “Fortnite ve diğer oyunlarımız, market dışı yüklemeyi engelleyen yeni Samsung politikasını protesto etmek adına Samsung Galaxy Store’dan kaldırılacak. Samsung cihazları desteklemeye devam edeceğiz. Bu değişiklik yalnızca uygulamalarımızın Galaxy Store üzerinden dağıtımını etkiliyor.” açıklamasını yapmıştı.

Epic Games haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli

Paylaş