reklamı kapat

POPÜLER

uzay çöpü

ESA: “Yörüngede 6.600 tondan fazla uzay çöpü bulunuyor”

 - Güncelleme: 17 Nisan 2025 09:26

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), şu anda 6.600 tondan fazla uzay çöpünün alçak dünya yörüngesinde dolaştığını belirtti.

NASA’nın 2023’te açıkladığı 6.000 tonluk uzay çöpü miktarını güncel verilerle 6.600 tonun üstüne taşıyan Avrupa Uzay Ajansı (ESA), bu durumun oldukça endişe verici olduğunu belirtiyor. İrili ufaklı binlerce parça alçak dünya yörüngesinde çok yüksek bir hızla dönüyor ve bu durum başta Uluslararası Uzay İstasyonu olmak üzere yörüngedeki tüm uydu ve uzay araçlarını riske atıyor. Gelecekteki uzay görevleri için de büyük riskler ortaya koyan bu çöpleri temizlemek için henüz elimizde etkili bir araç bulunmuyor. Ancak gelecek için farklı sistemler geliştiriliyor. Örneğin ESA, 2028 yılında ClearSpace-1 uzay aracıyla bavul büyüklüğündeki PROBA-1 uydusunu yörüngeden çıkarmayı planlıyor. İsviçreli ClearSpace firması tarafından geliştirilen hemen aşağıda görebileceğiniz bu araç, yaklaşık 112 kg ağırlığında ve dört farklı pençeyle belirlenen uzay çöplerini yakalayabilecek kapasiteye sahip.

Screenshot

Geçtiğimiz yılın başında uzay çöplerini incelemek üzere tasarlanan uydu çok dikkat çekmişti. Astroscale Japan tarafından geliştirilen ADRAS-J uydusu geçtiğimiz yıl yapılan kalkışla beraber yörüngeye çıkarılmıştı. Dünya atmosferi dışına Rocket Lab imzalı Electron roket kullanılarak çıkarılan ADRAS-J, Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından uzay çöplerinin temizlenmesine yönelik resmi programının birinci aşaması için seçilmişti. Yörüngede çok yüksek bir hızla dönen uzay çöpleri (Eski uydu parçaları ve fazlası) hem mevcut hem de gelecek görevleri oldukça riske atıyor, çöplerin temizlenmesi çok mümkün olmadığından konumlarının tespit edilmesi hayati önem arz ediyor. Bu konuda hedefli şekilde çalışan ADRAS-J, 2009’dan bu yana yörüngede dönen eski bir Japonya imzalı roketin üst aşamasıyla buluştu ve görüntü aldıktan sonra durumunu yakından izlemeye başladı.

Bu süreci daha önce yukarıda izleyebileceğiniz animasyonda gözler önüne seren firma, çöpün yanına güvenle götürülen uydudaki kameralar ile net görüntüler alabiliyor, yörüngede uzun süre kalan enkazın durumunu eşit seviyede hareket ederek analiz ediyor ve Dünya atmosferine sokulup yok edilip edilemeyeceği konusunda bilim insanlarına direkt olarak yerinden bilgiler sağlıyor.

Uzay çöpü sorunu yanında bu da ilginizi çekebilir: Sony’nin yeni konsept elektrikli otomobil ile tanışın