Eğlence sektöründeki dünyanın en büyük firmalarından Disney, ortaya çıktığı kadarıyla Twitter tarafını satın alma planları yapmış.
Disney, yapılan açıklamaya göre spesifik olarak 2016 yılında Twitter’ı almayı düşünmüş. Firma Twitter’ı kullanarak ürünlerini / eğlence merkezlerini / içeriklerini daha fazla kitleye ulaştırabileceğine inanmış. Ancak daha sonra farklı nedenlerden dolayı bundan vazgeçilmiş. Kısa süre önce bu konuda bir açıklama yapan eski Disney CEO’su Bob Iger, ilk olarak Twitter’ı satın almayı düşündükleri zaman yapılan incelemeler sonrasında Twitter kullanıcılarının önemli bir bölümünün “gerçek olmadığını” bulduklarını söyledi. Elon Musk’ın sahte hesap konusunda yapılan bu açıklama özelinde çıkan bir habere verdiği cevap ise sadece “İlginç…” oldu.
Interesting …
— Elon Musk (@elonmusk) September 8, 2022
Disney’in bu keşif sonrasında değeri ciddi şekilde düşürdüğü aktarılıyor. Bu sayede kendileri için çok ucuz bir anlaşma elde ettiklerini belirten Bob Iger, alımdan sahte hesaplardan çok Twitter’daki “kötü yanlar” nedeniyle vazgeçtiklerini belirtiyor. Açık olarak anlaşıldığı üzere firma Twitter’ın kendilerine faydadan çok zarar getireceğini düşünmüş.
Aslında Disney bunda oldukça haklı. Direkt olarak eğlenceye odaklanan şirket Twitter’ı alsaydı ve yönetime geçseydi, platformun çirkin yüzünü yönetmek zorunda kalacak ve kullanıcılar yanında devletlerin isteklerine de cevap vermek zorunda olacaktı.
Twitter’da açık olarak büyük bir bot hesap sorunu bulunuyor. Twitter bunu kabul etmiyor ve rakamın büyük olmadığını düşünüyor. Ancak gerçekten durum çok daha farklı ve birçok büyük hesap bu botlardan bıkmış durumda. Bu arada süreç sadece Twitter’ı kapsamıyor. Günümüzde hemen her sosyal medya platformu bot hesaplar ile kaynıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Twitter’ı bundan önce eski güvenlik şefi Peiter Zatko tarafından yapılan açıklamalar gündeme getirmişti. Zatko, geçtiğimiz haftalarda ilk olarak bot hesaplar özelinde konuştu. Zatko, şirketin bot ve sahte hesapların sayısını bilmediğini aktardı. Elon Musk ve Twitter arasındaki savaşın merkezinde de bu bot hesaplar yer alıyor. Hatta Musk geçtiğimiz ay şirketin mevcut CEO’su Parag Agrawal’ı halka açık bir “spam / bot” hesap tartışmasına çağırdı.
“Twitter’ın yüzde 5’ten daha az sahte veya spam günlük kullanıcıya sahip olduğunu halka kanıtlamasına izin verin” diyen Musk, bu çağrıya olumlu bir cevap almadı. Yasal düzeye taşınmış bir konuda Twitter CEO’su böyle bir tartışmaya çıkmadı.
Peiter Zatko, başka ciddi iddialarda da bulundu. Örneğin Twitter’ın Çin’de yasaklı olmasına rağmen Çin’den ciddi bir gelir elde ettiği aktarıldı. Bu gelirin arkasında casusluk faaliyetlerinin olabileceği iddia edildi. Hindistan’daki bazı hükümet görevlilerinin hassas verilerine erişim sağlamasına izin verdiği iddia edilen firma, ortaya atılan diğer iddialara göre başka bazı başka ülkelere de veri aktarıyor.
Bunlara ek olarak “dış kuruluşların talebi üzerine iş bilgisayarlarına kasıtlı olarak casus yazılım yükleyen” Twitter çalışanları olduğu da Peiter Zatko tarafından ortaya atılan önemli iddialar arasında yer alıyor. ABD’nin ulusal güvenliğini tehdit ediyor edilen şirket, Zatko’nun iddialarına göre Rusya Federasyonu’nun sansür ve gözetim talepleri doğrultusunda da çalışmalar yapıyormuş.
Elon Musk, Twitter ve Disney gelişmeleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Asus imzalı katlanabilir ekranlı ilk dizüstü modeli ile tanışın