reklamı kapat

POPÜLER

yapay zeka

Eski Google CEO’sundan kafa karıştıran yapay zeka açıklaması

Robotların yükselişi ve beraberinde gelen kıyamet, distopya severlerin son dönemlerdeki en favori konusu. Eski Google CEO’su Eric Schmidt ise bu konuda ilginç bir açıklama yapıyor.

Yapay zekanın kendi benliğini farkına varması üzerine son dönemde daha fazla konuşur olduk. Önümüzdeki teknolojik gelişmeler ve bilim kurgu hikayeleri de pek yardımcı olmuyor. HBO’nun Westworld’ünden insansı robot Sophia‘ya, hatta Boston Dynamics’in kapı açan robot köpeği SpotMini‘ye kadar tek bir konuyu gündeme getiriyor: robotların yükselişi ve insan ırkını ele geçirmesi. Bildiğiniz üzere Elon Musk’ın da bu konuda hayli karamsar ve korkutucu açıklamaları bulunuyor. Google’ın eski CEO’su Eric Schmidt ise yapay zeka teknolojilerinin bizi ileride yok edeceğine dair distopik senaryolara farklı bir açıdan yaklaşıyor.

“Zamanı gelince düşünürüz”

Schmidt geçtiğimiz hafta Münih’te gerçekleştirilen güvenlik konferansında mikrofonu eline alınca konuyla ilgili düşüncelerini de dile getirdi. “Herkes filmlerden esinlenilen ölüm senaryoları hakkında konuşmaya pek hevesli. Ancak ben kendimden emin bir şekilde diyebilirim ki tüm bunlar 10-20 yıl kadar uzakta. Bu konuda endişelenelim ancak biraz daha ileride endişelenelim.” diyen Schmidt, yapay zeka teknolojilerinin yaratacağı olası tehlikeyi de göz ardı etmiyor. Ancak Schmidt’in korkutucu yapay zeka senaryolarını pek gerçekçi bulmadığı şu cümlelerinden daha net anlaşılıyor: “Herkese hatırlatmak istediğim noktalardan biri de bu teknolojilerin pek çok hata barındırdığı ve bu yüzden hayati meselelerde kullanılamayacağı. Örneğin ben tüm uçuş kararlarının bir yapay zeka tarafından alındığı herhangi bir uçakta uçmak istemem. Teknoloji henüz yeterince güvenilir değil. Pek çok hatayı içinde barındırıyor. Kullanıcıları daha akıllı hale getirecek bir teknoloji ancak ben komuta ve kontrol görevini yapay zekaya vermezdim.” diyor. Schmidt, Zuckerberg gibi Musk’ın yapay zeka korkusunu tamamen yersiz bulmuyor ancak aynı zamanda gelecekte böyle bir şey olacağına da pek ihtimal vermiyor gibi görünüyor.


Robot teknolojilerinde insanları ilk etapta bekleyen tehlike ise şüphesiz iş gücü konusundaki değişim. Pek çok vasıfsız iş gücü robotlara emanet edilirken, insanlar da gelecekte açılacak yeni iş dalları için kodlama eğitimine yönlendiriliyor.

İLGİLİ HABERLER