Sosyal medyanın en önemli platformlarından birisi halini alan TikTok, yasaklar konusunda gündeme gelmeyi sürdürüyor.
TikTok, daha önce de sık sık dile getirdiğimiz üzere ABD özelinde ulusal güvenliğe risk olarak görülüyor. Bu yüzden birçok farklı yasakla karşı karşıya kalan platform, ileride geniş çaplı olarak da yasaklanabilir. Yani önümüzdeki dönemde ABD’deki kullanıcılar TikTok’a erişimi kaybedebilir, uygulama App Store ve Play Store’dan silinebilir. Bunu önlemek adına planlar yapan ve bazı büyük adımlar atan firma, bu sefer kötü bir ifade ile gündemde yer alıyor. TikTok’un ana şirketi ByteDance tarafından 2018 yılında işten çıkarılan yönetici Yintao Roger Yu, açtığı bir dava kapsamında Çin Komünist Partisi’nin TikTok verilerine erişimi olduğunu iddia etti. Yu, Çin Komünist Partisi’nin TikTok’un verilerine “sınırsız erişim” sağlayan bir “arka kapıya” sahip olduğunu iddia ediyor ve bu konuda çok ses getiriyor. Şirket bu iddiaları başından beri kabul etmiyor ancak Yu’ya göre ByteDance içinde Çin hükümeti tarafından kontrol edilen özel bir komite bulunuyor. Bu Komite, iddiaya göre ABD’de depolanan veriler de dahil olmak üzere tüm şirket verilerine erişim sağlayabiliyor. Yu, “Çıkan yurtdışı veri erişimi iddialarının ardından Çin’deki mühendislerin ABD’deki kullanıcı verilerine erişimi kısıtlandı ancak komitenin erişimi halen aktif olarak devam ediyor.” iddiasıyla da gerçekten çok dikkat çekiyor. Bu iddiaların platforma yönelik ABD bakış açısını daha kötü hale getirmesi bekleniyor.
Firma bundan önce ABD’deki eyalet bazlı ilk yasak ile ses getirmişti. Montana gerçek anlamda TikTok’u yasaklayan ilk eyalet olmaya hazırlanıyor. 54’e karşı 43 oyla kabul edilen yasa tasarısı, uygulamayı daha önce devlete ait cihazlardan yasaklayan Cumhuriyetçi Vali Greg Gianforte’ye gidecek, eğer burada da onay gelirse (Yüzde 99 ihtimalle gelecek) platformun yasağı 2024’ün başında devreye alınacak. Bu devreye girmeden önce şikâyet edileceği kesin olan yasaklama adımı kapsamında TikTok, direkt olarak uygulama marketlerinden kaldırılacak. Montana’daki yasa tasarısı, TikTok’un ByteDance ile olan bağlarının ABD’li kullanıcıların kişisel verilerini riske atabileceğini çünkü şirketin Çin hükümetine bilgi vermeye zorlanabileceğini merkeze alıyor. TikTok ise bunu başından beri kabul etmiyor, yasakları aşmak adına ABD merkezli kullanıcıların verilerini ABD’de tutmak adına önemli bir proje geliştiriyor.
Peki TikTok ABD’de esasen neden bu kadar hedef alınıyor? Platform, ABD’li vatandaşların verisini topluyor ancak bunu diğer sosyal medya platformları da yapıyor. Burada kullanıcı verilerinin Çin’e gitmesi endişe yaratıyor, aynı zamanda platformun ABD’deki reklam pastasının çok büyük bir bölümünü ele geçirmesi de odak noktada yer alıyor. ABD’li sosyal medya şirketleri, inanılmaz geri dönüşleri olan TikTok yüzünden büyük bir reklam geliri kaybediyor, bunu değişmesi için de uzun zamandır “ulusal güvenlik” bahanesiyle ciddi bir lobi faaliyeti yürütüyor. Bu tarz konularda ABD’li siyasetçiler, büyük ödemeler yapılarak istenilen tarafa yöneltilebiliyor.