Son dönemde çok ses getiren yapay zeka cihazlarından Rabbit R1 için “Android uygulaması” konusu gündemden düşmüyor.
İlk olarak Rabbit R1 tam olarak neydi? Akıllı bir hayat yardımcısı olan R1, özellikle şirin tasarımıyla öne çıkmayı başarmıştı. Bünyesinde 2,88-inç boyutunda bir dokunmatik ekran yer alan 199 dolarlık kompakt cihaz, gücünü bir MediaTek işlemciden alıyor, 4 GB RAM’e sahip ve 128 GB dahili depolama taşıyor. Bünyesinde dönen yapıda bir kamera ve kontrol için tekerlek taşıyan cihaz, özellikle yazılımsal altyapısıyla fark yaratıyor. Yapay zeka temelli dijital asistanı merkeze alan modelin kalbinde firmaya göre Rabbit OS isimli bir işletim sistemi yer alıyor, bu işletim sistemi güncel üretken yapay zeka sistemlerinden farklı olarak LLM değil LAM yani “Large Action Model” özelinde görev yapıyor. Bu temelde cihaz isteklerinizi yerine getirmek adına başka uygulamaları ya da servisleri kontrol edebiliyor (Bu servislere önce giriş yapılması gerekiyor). Rabbit OS, tek bir arayüz üzerinden müziğinizi kontrol edebiliyor, size istediğiniz bir ürünü sipariş edebiliyor, yiyecek alabiliyor ya da mesaj gönderebiliyor.
İhtiyacınız olan, gündelik hayatınızın bir parçası haline gelen tüm servisleri kontrol etmesi için evrensel bir çözüm olarak düşünülen Rabbit R1, eğer görmediyseniz bu aralar sadece bir Android uygulamasından ibaret tartışmasıyla dikkat çekiyor. Bu konu APK olarak sunulan Rabbit R1 Launcher’ı üstünden gündeme gelmişti çünkü bu sürüm ile R1’in arayüzü ve özellikleri uygulama üzerinden bir Android telefonda kullanılır hale getirilmişti.
Bu konuda bir açıklama yayınlayan firma ise durumu kabul etmemiş ve R1’in sadece bir Android uygulaması olmadığını söylemişti: “Rabbit R1 bir Android uygulaması değil. Şu an bazı resmi olmayan Rabbit OS uygulama/web sitesi emülatörleri olduğunun farkındayız ancak bu cihazın temelini oluşturmuyor. Rabbit OS ve LAM özel bir AOSP temelinde bulut üzerinde çalışıyor. Bu nedenle uygun şartları sağlayamayan üçüncü parti bir APK bizim hizmetimize erişemez. Şu çıkan çözümler ciddi güvenlik riskleri ortaya koyuyor.”
Ancak Android Authority’den Mishaal Rahman bu olayın üstüne gitti. Rahman ürünün gerçekten özel bir altyapıya sahip olmadığını ve cihazın temelindeki sistemin standart telefonlarda dahi herhangi bir “root” işlemi yapmadan çalışabildiği ortaya çıkardı. Bunun için aşağıdaki örnek videoyu da paylaşan Rahman süreçle alakalı olarak, “Rabbit, yapay zeka hizmetlerine yalnızca özel şekilde ayarlanmış bir AOSP kullanılarak R1 üzerinden erişilebileceğini belirten bir açıklama yayınladı ancak bu açık olarak doğru değil.” dedi. Kullanıcıların R1’de etkileşime girdiği tüm arayüz standart Android telefonlarda dahi çalışabiliyor, bu açıdan “R1 aslında bir donanım değil uygulama olmalıydı” yorumları bir kez daha akla geliyor. Ürün için yapılan incelemelerin genel olarak iyi yorumlar almadığını da ek olarak belirtelim.