Arkeologların yeni keşfi insanlık tarihine ışık tutuyor. Bu zamana kadar keşfedilen en yaşlı Homo sapiens (insan) kalıntısını bulan araştırmacılar, fosilleşmiş kemiklerin 300 bin yaşında olduğunu belirtiyor. Yeni bulgulara göre bu antik kemikler hem modern hem de ilkel özellikler barındırıyor.
Bu heyecan verici keşif esasen yeni bir alanda yapılmıyor. Arkeologlar 1960’larda Morocco’da çıkardıkları hominini kemiklerini incelemiş ve 40 bin yaşında olduğuna karar vermiş. Fakat o dönem yapılan araştırmaların fazla baştan sağma olduğu düşünülerek 2004’te söz konusu araştırma alanı yeniden arkeologlar tarafından incelemeye alınmış. Yedi yıl süren araştırma sonucunda arkeologlar birkaç kafatası parçaları ve çene kemikleri içeren birkaç hominini kalıntısının yanı sıra hayvan kemikleri, taş aletler ve birkaç kat toprak da bulmuş. Aynı katmanda yer alan bu bulgular, hemen hemen aynı yaşlarda olduklarını gösteriyor.
Kemik kalıntılarının yaşını bulma konusundaki en büyük yardımcı ise taş araçlar. Taş araçların yaklaşık 315 bin yaşında olduğunu tespit eden araştırmacılar, aynı katmandaki keminlerin de yaklaşık 300 bin yaşında olduğu sonucuna varıyor. Bu da bugüne kadarki en eski insan keşfi anlamına geliyor.
Kafatası parçalarının sanal ortamda yeniden birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan antik insan kafası bize insanlık gelişimiyle ilgili yeni bilgiler veriyor. Oldukça küçük bir yüze sahip olduğu söylenen kalıntıya göre, yolda gördüğünüz herhangi bir insanın yüzünden farksız olan bu bulgunun kafatası kısmı ise çok daha ilkel özelliklere sahip. Günümüz insanının sahip olduğu yuvarlak ve yüksek kafatası şekline kıyasla daha düz ve uzun kafatası yapısına sahip bulgu, insan gelişiminin ilk fazlarındaki kayıp halkayı oluşturuyor.