Exper UltraNote L4B-C02 incelemesi

24 Ağustos 2012 22:04


Bir aralar durgunluk dönemine girmesine rağmen Intel’in Ivy Bridge’inin ve AMD’nin Trinity’sinin çıkışıyla son zamanlarda yenilenme evresine girdiği için Ultrabook’lar tekrar revaçta. Bu ay adresimize postalanan Ultrabook’u görünce anladık ki Ultrabook üreticileri arasına Exper de katılmış. Firmanın UltraNote adını verdiği bu ilk Ultrabook’u magnezyum ve alüminyum alaşımlı bir kasaya sahip. 18 mm’lik inceliğiyle şu dönemde piyasada olan Ultrabook’lardan biraz daha kalın görünüyor. Aslında Ultrabook’ların en havalısı bile 18 mm inceliği kullanıcısına sunuyor ama Exper’in UltraNote’unun burada dezavantajlı durumda kalmasına sebep olan şey, tüm bilgisayarın, önde de arkada da aynı kalınlıkta olması. Exper’in rekabet etmesi gereken üreticilerin cihazlarında arkadan öne doğru gelen incelme hissi, dizüstü bilgisayara biraz zarafet kazandırıyor. Ön tarafa geldiğinde 6 mm’lik beden ölçülerinin yanında Exper’in UltraNote’u biraz kalın gibi kalıyor.

BAĞLANTI NOKTALARI
Bilgisayarın genel olarak sade bir tasarımı var. Exper, her zaman olduğu gibi hiçbir şeyde aşırıya kaçmamış. Kapağın dışında, üzerinde elinizi gezdirdiğinizde pürüzsüz alüminyum yüzeyle karşılaşıyorsunuz. Kapağı kaldırdığınızda ise alüminyum yerini daha hafif bir malzemeye bırakıyor; UltraNote’un hafif olmasını bu şekilde sağlamaya çalışıyor Exper. Sağ tarafta bir USB girişi, HDMI çıkışı, Ethernet ve 3,5 mm kulaklık girişi bulunuyor. Ethernet girişi HDMI’ın hemen yanında, plastik bir kapağın altında yer alıyor. Yumuşak yapısından ötürü kolayca açılıp kapanabilen kapağın altındaki Ethernet girişi kasanı tam kenarında, diğer bağlantı noktalarıyla aynı seviyede bulunmuyor; biraz daha içe gömülü vaziyette. Exper, kasanın inceliğinden dolayı bu konumlandırmayı seçmiş olmalı. Sol yanda da iki USB girişi, VGA ve kart okuyucu var. Bağlantılar konusunda cimrilik etmeyen Exper, harici adaptörlere ya da dönüştürücülere ihtiyaç duymadan bilgisayarınızı HDTV’lere bağlayabilmenize imkan sağlıyor. Touchpad tuşlarının hemen altında altı tane gösterge yer alıyor. Buradaki ışıklar pil durumunu ya da Wi-Fi’ın açık olup olmadığı gibi bilgisayarın çalışmasına dair göstergeleri aydınlatıyor. Touchpad’inin kullanışsız olduğunu itiraf etmek zorunda kaldığımız Exper UltraNote’un klavyesi ise gayet sıradan. Tuşların konumu ve birbirlerine olan mesafeleri ideal bir düzeyde yalnız bastığınızda aldığınız geri bildirim hoşunuza gidecek türden değil. Çerçevesi çok da kalın olmayan 14 inçlik ekran, 1366×768 piksel çözünürlükte. Ekranın parlaklığı sanki birkaç kademe daha artırılabilecekmiş ancak sonuna kadar açılmamış gibi görünüyor ve bu sebeple canlı bir görüntü sunmaktan uzak.

İLK ÖRNEK
Intel’in üçüncü nesil işlemcileri halen pek yeni; Exper’in Ultrabook’unda ikinci nesil Intel Core i5 işlemci kullanılmış. 4 GB’lık bellek ve 128 GB SSD depolama alanının birlik ve beraberliğinde UltraNote, gayet hızlı çalışıyor. Sizi yarı yolda bırakmadığı gibi gün içinde internette dolaşırken, dokümanlara göz atarken, fotoğraf ya da video görüntülerken ya da düzenlerken ve bu düzenleme programlarını kullanırken işlemcinin gücünü ve SSD’nin hızını fark edeceksiniz. Genel performansta hiçbir sorun göze çarpmıyor. Modern oyunları oynamakta zorluk çekeceksiniz ancak çok yüksek grafik gücü gerektirmeyen birtakım basit oyunları oynayabilirsiniz. Intel Graphics 3000’in izin verdiği ölçüde belli bir düzeydeki oyunlara göz atabileceksiniz. Performans konusunda içiniz rahat olsun. UltraNote’un sorunu ısınma problemi de yok ki bu Ultrabook bile olsa pek çok dizüstü bilgisayar için ciddi bir problem. Fan için hava çıkışı bilgisayarın alt kısmına yerleştirilmiş; kucağınızda bilgisayarla çalışmak çok rahat olmayabilir. Ancak Exper UltraNote en azından çok rahatsız edecek seviyeye kadar ısınmıyor. Bu, UltraNote için bir avantaj. Gelelim açılma ve uykudan uyanma sürelerine. Malum Ultrabook’lar saniyelerle ölçülen sürelerde uykudan uyanıyor veya sıfırdan açılabiliyor. Bunu da SSD’li olmalarına borçlular. Exper’in Ultrabook’u bizim kronometremize göre uykudan uyanması 5 saniye sürdü. Windows’un başlaması ise 17 saniye gibi kısa bir sürede tamamlandı. 5 saniye uykudan uyanma süresi olarak belki biraz uzun ama bilgisayarın başlama süresi benzer teknik özellikteki cihazlara oranla iyi bir süre. UltraNote’un iki farklı versiyonu piyasada mevcut. Bizim incelediğimiz model olan L4B-C02, 128 GB SSD bellek kapasitesi sunuyor. Exper UltraNote L4B-C03 ise yine 14 inç ekranlı fakat
256 GB SSD’li olan versiyon.

ARTILAR VE EKSİLER
Exper’in ilk Ultrabook denemesi olmasının da etkisi muhakkak vardır; UltraNote’ta göze çarpan birtakım eksikliklerin ve olumsuzlukların bir sonraki versiyonda giderileceğini umuyoruz. Mesela üzerinde USB 3.0 bağlantısı olmaması bizi hayal kırıklığına uğrattı. Klavyesinde arka aydınlatmaya yer verilmemiş olması da eksi puan alıyor. Ancak bunun yanında Ethernet ve tam boy HDMI girişlerinin kasada kendine yer bulmuş olması bağlantı noktalarının zenginliğinin korunması anlamında sevindirici bir gelişme.

Sayfa: 1 2 3

Paylaş