Facebook haber kaynağının (news feed) nasıl çalıştığını özellikle son zamanlarda kimse anlayabilmiş değil. Gördüğümüz haber ve güncellemeleri Facebook’un neye göre seçip kullanıcılara gösterdiğine ilişkin net bir formül yok gibi görünse de, ABD’de National Academy of Sciences üzerinden yayınlanan bir araştırmaya göre Facebook gerektiğinde haberleri istediği gibi seçip bizi manipüle etme gücüne sahip.
Yayınlanan araştırmaya göre Facebook, haber kaynağında yayınlanacak haberleri olumlu ve olumsuz olarak iki kategoriye ayırdıktan sonra bir hafta süresince 689 bin kullanıcının yarısına sadece olumlu, diğer yarısına da sadece olumsuz kategorisindeki haberleri göstermiş. Facebook’un 2012’de yürüttüğü bu deney, duyguların bulaşıcı olabildiğini ortaya koymuş; zira sürekli olumsuz haber ve güncellemeleri görenler kendileri de olumsuz durum ve haberler paylaşırken olumlu gönderilere maruz kalanlar kendi güncellemelerinde de olumlu girişler yapmış.
Facebook’un duyguların bulaşıcılığını gösterdiği yorumuyla yürütüp yayınladığı bu deney, etik açıdan yanlış görünmesinin yanında sosyal medya devinin üzerimizdeki kontrolünü de gösteriyor. Sitenin şart ve koşullarını kabul ederek hepimizin hiç farkında olmadan onay verdiği bu araştırma bize ilginç olmaktan çok rahatsız edici göründü.