Facebook “korkudan” gazetelere tam sayfa ilan verdi

15 Nisan 2017 18:00

Fransa’nın başkanlık seçimlerine sayılı günler, Almanya’nın federal seçimlerine ise aylar kala Facebook; bu sefer yoğurdu üfleyerek yemeye karar veriyor.

Almanya’nın Eylül’deki federal seçimleri yaklaşıyor. Fransa’nın (yarı)başkanlık seçimlerine ise 8 gün kaldı ve 3 hafta sonra seçimlerin ikinci turu yapılacak. Facebook da bu duruma kayıtsız değil. Facebook aylar önce, elden ele dolaşan, Donald Trump’ı destekleyen ve Hillary Clinton’u karalayan sahte haberlerin gölge düşürdüğü Amerikan seçimlerinde yerle bir olan güvenilirliğini yeniden kazanmak ve hem endüstriden hem de akademisyenlerden ardı arkası kesilmeyen çok ağır eleştirilerden sıyrılabilmek için bir çözüm bulduğuna inanıyor: Almanya ve Fransa’nın en büyük gazetelerinde ardı ardına “sahte haberlere” karşı uyaran rehberler yayınlamak!


Masraftan kaçınmadan, Fransa’da Le Monde, Les Échos, Libération, Le Parisien, 20 Minutes gibi, Almanya’da ise Die Welt gibi dev gazetelerde tam sayfa ilan olarak yayınlanan rehberler, internetteki sahte haberleri tespit edebilmek için 10 ipucu veriyor. Facebook vatandaşlara haberin adresini, tarihini, fotoğraflarını ve haberdeki gerçek adı altında sürülen bilgileri doğrulamaları öğüdünü veriyor. Bu rehberlerin içeriği Facebook’un haber akışında ve uygulamasında en üstte çıkmaya başlayan ipuçlarına benziyor.

Facebook’un bu kararı çok da radikal değil. Fransa biraz daha ılımlı yaklaşsa da, Almanya’da Merkel hükümeti bir süredir yasal yollarla Facebook’u kapana kıstırmaya ve sahte haberlere karşı kayda değer önlemler almaya zorluyordu. Merkel’in kabinesi geçen hafta eğer sosyal ağlar kullanıcılarına nefret içerikli paylaşım ve sahte haberleri şikayet edebilecekleri bir seçenek koymazlarsa 50 milyon avroya kadar ceza almalarını öngören bir yasayı geçirdi.

Facebook aynı zamanda dün resmi bloglarında paylaştığı bir haberle, 30.000 Facebook kullanıcısının hesabını “spam, yalan yanlış bilgi, diğer kandırıcı içerik” paylaştıkları gerekçesiyle kapattığını açıkladı, ve “sahte beğeniler” ve diğer şüpheli aktiviteleri de takip ettiklerini ve tespit ettiklerinde yapılan işlemleri engellediklerini de ekledi.

Trump’ın galip çıktığı Amerikan seçimlerinde, bilhassa Clinton’un IŞİD’e silah sattığını iddia eden sahte haberlerin virüs gibi yayılmaları sonucu özellikle akademisyenlerden ardı ardına gelen eleştiri makalelerinden sonra, Facebook bu kadar yanlış bilginin milyonlarca insana ulaşmasından kısmen sorumlu olduklarını kabul ettikleri bir açıklama yapmak zorunda kalmıştı. Görünüşe göre Facebook en azından Avrupa ülkelerinde bu hatanın tekrarlanmaması için elinden geleni yapacak.

Paylaş