Sosyal medyanın merkezinde kalmayı sürdüren Facebook, metaverse için Avrupa merkezli büyük bir işe alım planlıyor. İşte öne çıkan detaylar;
Sputnik’te yer alan habere göre Facebook, metaverse inşa etmek için Avrupa Birliği ülkelerinden 10 bin kişiyi işe almayı planlıyor. Metaverse, tüm sanal dünyaların, artırılmış gerçeklik ve İnternet’in toplamı da dahil olmak üzere, neredeyse geliştirilmiş fiziksel gerçeklik ve fiziksel olarak kalıcı sanal alanın yakınsamasıyla oluşturulan kolektif bir sanal paylaşılan alan olarak tanımlanıyor.
Son dönemde metaverse özelinde çok fazla gündeme gelen firma, konu hakkında yapılan açıklamada “Metaverse; yeni yaratıcı, sosyal ve ekonomik fırsatlara erişimin kilidini açmaya yardımcı olma potansiyeline sahip. Ve Avrupalılar onu en baştan şekillendirecek” dedi.
CEO Mark Zuckerberg’in de büyük önem verdiği metaverse altyapısı, gelecek için önemli ve bu konuda çalışan başka firmalar da bulunuyor. Habere göre Facebook, daha önce rakiplerini satın almasına rağmen metaverse’nin tek bir şirket tarafından bir gecede inşa edilmeyeceğini öne sürerek, konu hakkında iş birliği sözü verdi.
Facebook aslında hayatımızın büyük bölümünü uzun zamandır kayıt altına alıyor. Firma beğenilerimizi, beğendiklerimizi, bulunduğumuz konumu, arkadaşlarımızı, akrabalarımızı, arkadaşlarımız ile olan bağımızı veya kişisel birçok bilgimizi elinde tutuyor.
Ancak firma gelecek için daha fazlasını da istiyor ve Facebook başlıkta da dediğimiz gibi hayatımızın gerçek anlamda kaydetme planları yapıyor. Peki bu nasıl olacak? Kısa süre önce lanse edilen “Ray-Ban Stories” benzeri gözlükler ile.
Facebook’un yapay zekâ üzerinde çalışan ekipleri, ortaya çıktığı kadarıyla kişilerin hayatlarını sürekli olarak çekilen videolar üzerinden analiz etmek istiyor. Sosyal medya devi kişilerin gördüğünü, yaptığını, duyduğunu yani temel olarak hatırlamak isteyeceği ya da istemeyeceği her şeyi kayıt altına almayı hedefliyor.
Burada amaç elde edilen bu veriler için kişilerin gündelik yaşamlarını daha kolay hale getirmek. Kâğıt üzerinde bu sistem ile “Anahtarımı nerede unuttum?“, “Bu sözü kim söylemişti?” ya da “Bunu daha önce nasıl yapmıştım?” tarzı sorulara anlık cevap verilmesi hedefleniyor.
Elbette bu hedefler çok ama çok uzun vadeli bir geleceğin bir parçası ancak şimdiden konuda aktif olarak çalışmalar yapılıyor. Bu tarz sistemler doğal olarak kişisel hayatımızda “gizlilik” / “mahremiyet” bırakmayacak bir seviyede ve düşünce aşamasında dahi tepki çekiyor.