Eminiz siz onlardan değilsiniz ama hatrı için kaydettiğiniz anne ve babanızın bitmek bilmeyen Facebook mesajlarından bunaldıysanız size kötü bir haberimiz var; yakında anneannenizden bir arkadaşlık teklifi alabilirsiniz.
Dijitalleşme hızla gelişip ilerlese de, internet çağına uzak kalan yetişkin kesimin bir kısmı adaptasyonda biraz zorlandı. Ancak gençlerin kendilerine ait bir böyle olarak gördükleri sosyal medya zamanla akrabaların doluştuğu, teyzelerin profiliniz üzerinden annenize selam gönderdiği bir yer haline geldi. Tabii bu durum yayılmasını bir jenerasyon önceye aktarmakta da gecikmedi. Yani artık sadece anne babanız değil, anneanneniz ve dedenizle de kalpleri kırılmasın diye arkadaş olmak zorunda kalabilirsiniz.
Pew Research Center‘ın son yaptığı araştırmaya göre 65 yaş ve üzeri sosyal medya kullancı oranı yüzde 35‘e yükselmiş durumda. Her ne kadar bu yüzde düşük gibi görünse de 2010 yılındaki yüzde 11’luk orana kıyasla yükselmeyi görmek mümkün. Tabii bu yükselişte pek çok etken söz konusu. Büyük ekranlı akıllı telefonların yaşlılar tarafından daha rahat kullanılabilmesinden, iletişimin telefonla konuşup, mesajlaşmadan dijital ortama kaymasına kadar pek çok sebep sayılabilir. Akrabalarıyla bağı koparmamak isteyen aile büyükleri de adaptasyonun bir parçası olmak durumunda kalıyor. Ancak araştırmanın bir başka dikkat çeken yönü ise sosyal medya kullanırken oldukça rahat olduklarını ifade etmeleri.
Araştırma aynı zamanda sadece 65 yaş ve üzeri değil tüm kullanıcı gruplarında sosyal medya kullanımında bir artış olduğunu gösteriyor. 2005 ve 2015 arası sosyal medya kullanımı en çok artan grup ise yüzde 4’ten yüzde 54’e sıçrayan üniversite mezunu olmayanlar. Aynı zamanda kadınların sosyal medya kullanımı da artmış durumda. Rapora göre yüzde 68 kadın kullanıcı bulunurken yüzde 62 erkek kullanıcı yer alıyor. Pew Research’ün oldukça detaylı olan bu araştırmasına buradan ulaşabilirsiniz.