Meta şirketleri Facebook ve Instagram için gizlilik konusunda yeni bir endişe gündeme geldi. Bu sefer odak nokta uygulama için tarayıcı.
Felix Krause tarafında yapılan analizler sonrasında gündeme geldiği kadarıyla Facebook ve Instagram uygulamaları içindeki entegre internet tarayıcı, kişilerin web aktivitelerini detaylı şekilde takip edebiliyor. Aktarıldığı kadarıyla her iki uygulamada da Apple’ın üçüncü parti uygulamalara sağladığı tarayıcı kullanılmıyor. Şirketler burada kendi geliştirdikleri WebKit temelli özel bir tarayıcıyı kullanıyor, bu tarayıcı da “Meta Pixel” isimli JavaScript kodu üzerinden girilen internet sitelerindeki tüm aktiviteleri tarayabiliyor. Meta, Facebook ve Instagram uygulamaları içerisindeki tarayıcı üzerinden açılan bir internet sitesinde nereye dokunduğunuzu, hangi bağlantıyı açtığınızı, hangi metinleri seçtiğinizi, reklamlara ne zaman bastığınız, girdiğiniz parolaları, adresleri kredi kartı numaralarını ve fazlasını net şekilde görebiliyor.
Şirketin bu konuda ne kadar veri topladığı bilinmiyor ve Felix Krause tarafından da kanıtlanamıyor. Ancak durum gizli olarak yürüdüğü için tepki çekti ve sürecin Apple’ın App Tracking Transparency (ATT) politikasını ihlal ettiği de belirtiliyor. Apple, ATT üzerinden uygulamaların takip konusunda kişilerden açık olarak izin istemesini gerektiriyor. Bu izin Facebook ve Instagram uygulamaları temelinde alınıyor ancak görünüşe bakılırsa uygulama içerisindeki özel tarayıcı üzerinden ayrıca gizlilik ihlali yapılabiliyor.
Facebook tarafı gizlilik ihlali konusunda daha önce de birçok olumsuz konuyla gündeme gelmişti. Örneğin Facebook’un tarama sistemleri, normal masaüstü sürümünde dahi çapraz cookie erişimi ile başka sitelerde yaptıklarınızı da görebiliyor. Bu konuda daha önce ortaya konulan birçok farklı kanıt bulunuyor. Burada elde edilen veriler genelde özelleştirilmiş reklamlar için kullanılıyor. Ancak bunların kişisel profiller oluşturmak ve başka firmalara satmak için kullanıldığı da biliniyor.