reklamı kapat

POPÜLER

Family Guy: Back to the Multiverse incelemesi

Family Guy Back to the Multiverse

BU SEFER GÜLDÜRMEDİ
Ancak oyunun esas sorunu çok daha farklı bir şey ve bu durum gerçekten de daha rahatsız edici bir noktada. Family Guy’ı izleyenler olaylarla dalga geçerek espri yapıldığını iyi bilir. Burada karşı taraftaki kişi yerilirken muhakkak işin içinde bir espri vardır. Yani her ne kadar tavır saldırgan da olsa, taşıdığı espri nedeniyle gülersiniz. Bu sayede yapılan esprinin ucu ekranın karşısından size dokunuyor olsa dahi, esprinin kalitesi nedeniyle anlayış gösterir ve gülersiniz. Ancak Back to the Multiverse’ün diyaloglarında o kaliteli esprilerden bulunmuyor. İşin içinde espri olmadığından, ortaya sadece saldırgan bir tavır çıkıyor. Oyun boyunca sürekli olarak birilerinin aşağılandığını, yerildiğini duyuyorsunuz ancak bunlar sizi güldürmüyor. Üstelik aynı cümlelerden oluşan saldırgan tavrı o kadar sık tekrarlıyor ki oyun, Family Guy ismine leke sürecek kadar rahatsız etmeyi başarıyor. Anlaşılan o ki yapımcılar, diziden bire bir olarak arakladıkları diyaloglar haricinde kalan kısımları oluştururken Seth McFarlane’in sadece “saldırgan” tarafını dikkate almış. Güzel bir espri bulmak ve hiciv yapmak kolay unsurlar olmadığından bazı toplara herkesin girmemesi gerektiğinin çok güzel bir örneği aslında…

MAZİDEN BİR HATIRA GİBİ
Teknik anlamda da oyunun başarılı olduğu tek bir noktayı dahi göstermek güç… Özellikle yapay zeka adeta 15 sene öncesinin oyununu oynuyormuşsunuz gibi hissettiriyor. Kafasında beyin yerine saman balyası bulunan düşmanların “hede hede” diyerek üzerinize koşturması dışında hiçbir mekanik bulunmuyor. Oyunda ilerledikçe düşmanların gelişmesini beklerken, sadece aynı anda saldıran düşman sayısının arttığını görmek oldukça üzücü. Tıpkı yapay zeka gibi grafiklerin de fazlasıyla eski göründüğünü söylememiz gerekli. Her filmin peşi sıra çıkan, birbirinin kopyası oyunları hatırlarsınız. Neredeyse aynı grafikleri kullanarak yapılan onlarca oyun oynadık senelerce. İşte Back to the Multiverse de içerik anlamında o kadar fiyasko olmasa bile grafiksel anlamda bu hissiyatı oluşturuyor oyuncuda. Sadece ekranda gördüğümüz karakterlerin Family Guy evrenine ait olması bu düşünceleri bir nebze olsun yumuşatıyor, tamamen çizgi filmin hatırına yani. Her animasyon uyarlamasında olduğu gibi en az çuvallanan noktanın seslendirme olması ise şaşırtmıyor tabii ki. Çünkü çizgi filmi seslendiren kişilerin aynısı yapıyor seslendirmeyi ve bu nedenle kalite ister istemez artıyor. Ancak yukarıda bahsettiğimiz kötü diyaloglar nedeniyle bunların da çoğu boşa gidiyor maalesef.

SADECE MERAKLISINA
Başta da söylediğimiz gibi, eğer bir Family Guy fanatiği iseniz bu oyundan iyi kötü keyif almanız olası. Ancak bu kişiler için dahi yıllar sonra özlemle anılacak bir yapım değil asla Back to the Multiverse. Mutlaka eğleneceğiniz noktaları var ancak bunların sayısı o kadar az ki, durduk yere sinir sisteminize saldırıda bulunmanıza gerek var mı o kadarı size kalmış bir konu tamamen.