FAST radyo teleskobu ile başlayacak önemli uzaylı görevi!

01 Haziran 2020 16:55

Dünyanın en kalabalık ülkelerinden Çin, kurdukları yukarıda gördüğünüz devasa radyo teleskobu FAST ile uzaylı aramasına başlıyor.

Yaşadığımız evreni anlamak ve daha iyi araştırmak için Dünya üzerinde birçok devasa boyutlarda radyo teleskobu yer alıyor. 500 metrelik çapıyla bunların en büyüklerinden olan Çin merkezli radyo teleskobu FAST, söylendiği kadarıyla eylül ayında uzaydan gelecek uzaylı sinyalleri arama dönemini başlatıyor. Ocak ayında genel olarak kullanıma giren teleskobun yeni görevi hakkında konuşan araştırmacılar, uzaylı sinyali arama sürecinin normal bilimsel süreçleri etkilemeyeceğini aktarıyor. Bu da elbette çok önemli. Uzaydan gelecek önemli sinyallerin peşine düşecek FAST, bu görevde başarılı olacak mı bunu zaman gösterecek. Radyo sinyali yayınlayan bir uzaylı varsa onu bulmak için 2020 yılı gerçekten çok uygun duruyor. Sonuçta 2020 senesi gerçekten tam anlamıyla “inanılmaz” geçiyor.

Teleskop konusunda NASA da önemli bir çalışma içerisinde

Bu teleskopların dünya içerisinde olmasının birçok önemli dezavantajı oluyor. İşte NASA bunları ortadan kaldırmak adına önemli bir plan içerisinde bulunuyor. Kurum ciddi ciddi Ay yüzeyinde yer alan bir kratere, yaklaşık olarak 1 km çapında bir ultra uzun dalga boylu radyo teleskobu kurmayı düşünüyor. Ay’ın uzak tarafına kurulması (Dünya’ya bakmaya taraf) amaçlanan bu teleskoba şimdilik Lunar Crater Radio Telescope (LCRT) deniyor ve büyük faydalarının olacağı aktarılıyor. “DuAxel” adı verilen özel robotlar ile kurulması planlanan bu teleskop, bilim insanlarına şimdi çok da mümkün olmayan 30 MHz frekansı altında araştırma şansı verecek deniyor.

İlginizi Çekebilir

Koronavirüs için hazırlanam korkutucu simülasyon

Paylaş