reklamı kapat

POPÜLER

Felçli fareyi yürütmeyi başardılar! Sıra insanlarda [Video]

 - Güncelleme: 30 Eylül 2014 09:35

İnsan vücudunda “eksoskeleton” denen, ağır eşyaları taşımamızı ve hatta kötürüm kaldığımızda yeniden yürümemizi mümkün kılan bir dış iskelet vardır. Söz konusu iskeletin çalışma prensiplerini araştıran bir proje, felçli bir fareyi yeniden yürütmeyi başardı. Başarıyla sonuçlanan testin yakında insanlara da uygulanması bekleniyor.

Lusanne Teknik Üniversitesi (EPFL) profesörleri, laboratuvar faresinin hasarlı omurilik bölgesini elektrik yoluyla harekete geçirerek, yeniden yürümesini sağladılar. Üstelik NEUWalk adı verilen proje farenin yalnızca yürümesini değil, doğru ve uygun adımlar atmasını da mümkün kıldı. NEUWalk’ın farklılığı, bunu yaparken yardımcı bir cihaza ihtiyaç duymaksızın bunu vücudun kendi kendine halletmesine olanak sağlaması.

Kısaca özetlemek gerekirse sistem şöyle çalışıyor: Vücudumuzun işlev görmesi için elektriğe ihtiyacı vardır. Beynimiz, omurilik ve sinir sistemine gönderdiği elektrik sinyalleri sayesinde vücudu hareket ettirir. Örneğin omurilik zedelendiğinde sinyaller o bölgeye ulaşmadığı için felç geçirir. Omurilik bölgesine beyin yerine farklı bir yoldan elektrik gönderilip gönderilmediğini araştıran EPFL profesörleri bunu başarmış durumda. Elektrotlar yoluyla doğrudan omuriliğe sinyal gönderen ekip bu bölgenin çalışmasını sağladılar. Devrim niteliğindeki projenin geliştirip yakında insanlara da uygulanması bekleniyor.

VİDEO

İLGİLİ HABERLER