Figure AI ve OpenAI, resmi olarak insansı robotlar için yeni nesil yapay zeka modelleri geliştirmek üzere bir iş birliği yapmıştı.
Figure AI, kısa süre önce ekran kartı devi Nvidia ve Jeff Bezos’tan büyük yatırım almasıyla ses getirmişti. Daha sonra başka büyük yatırımlar da alan firma, en son OpenAI ile insansı robotlar için yeni nesil yapay zeka modelleri geliştirmek üzere bir iş birliği duyurmasıyla dikkat çekmişti. Bu işbirliği ile insansı robotların doğal dili işleme ve akıl yürütme yeteneklerini geliştirerek, geliştirdiği robotlarını ticari hale getirmeyi hızlandırmayı hedefleyen firma, bugün aşağıdaki video paylaşımını yaptı ve videoda Figure 01 isimli robotunun kazandığı sesli iletişim yeteneğini gözler önüne serdi. Sorulan soruları ufak bir gecikme ile anlayabilen, soruya uygun şekilde cevap verebilen ve sesli olarak aktarılan istekleri yerine getirebilen robot, önüne konulanları da algılayabiliyor ve genel olarak yaklaşan gelecek için çok büyük bir ön gösterim daha oluyor.
Alanda geleceği parlak şirket en son bir BMW ortaklığıyla gündeme gelmişti. Alanın yeni isimlerinden Figure AI, geçtiğimiz ay önemli bir adım atarak ilk ticari anlaşmasını imzaladı ve bu bağlamda geliştirdiği ilk insansı robotunu (Figure 01 adında) ABD Güney Carolina’daki BMW üretim tesisine götüreceğini duyurdu. Fabrikada şimdilik bahsi geçen robottan kaç tane kullanılacağı bilinmiyor, robotun fabrikada ne yapacağı da henüz tam olarak açıklanmıyor.
Figure AI, TechCrunch’a yaptığı açıklamada ilk aşamada beş farklı göreve odaklanacaklarını aktarıyor, bu robotun fabrikadaki çalışanların yerini alma gibi bir amacı ise bulunmuyor. Figure AI ve BMW bu tarz bir teknolojinin gerçek üretim sürecindeki performansını görmek istiyor, bundan her iki tarafın da önemli bilgiler toplaması bekleniyor.
Otomobil üretim sürecinde rakipleri gibi sabit robotlardan uzun yıllardır yardım alan ve insansı tarafta da geride kalmak istemeyen Almanya merkezli dev otomobil üreticisi, yeni altyapı ile otomasyon sürecini daha “dinamik” hale getirmeyi amaçlıyor yani değişen şartlara daha uyumlu çözümler hedefliyor. İnsan benzeri hareket kabiliyetine sahip robotlar özel yapay zeka sistemleri ve görsel algılama yetenekleriyle klasik robotlardan farklı olarak değişen şartlara daha rahat şekilde uyum sağlayabiliyor.