İlk olarak geçtiğimiz günlerde FireChat uygulamasının App Store’a eklenmesiyle kendini gösteren yeni bir teknoloji var: Multipeer Connectivity Framework (MFC – Çok Eşli Bağlantı Altyapısı). iOS 7 ile kullanıma sunulan, ancak henüz gerekli uygulamalar geliştirilmediği için pek de bilinmeyen MFC, yaygınlaşması halinde internete bağlanma şekli ciddi biçimde değişebilir.
Yine iOS 7’de sunulan AirDrop ile benzer şekilde çalışan çok eşli bağlantı, ikisi de internete bağlı olmayan bir cihazdan diğerine Bluetooth veya Wi-Fi üzerinden veri ve dosya gönderebiliyor. Bu kullanıcılardan birinin internete bağlı olması durumundaysa, internet bağlantısı kullanıcılar arası zincir kurularak uzaktaki bir kullanıcıya iletilebiliyor. Dolayısıyla çok eşli bağlantı, internet bağlantısının zayıf veya yetersiz olduğu ortamlarda çok sayıda kişinin internetten faydalanmasını sağlayabilir.
MFC’ye ilk dikkat çeken Cult of Mac’in verdiği örnek bu teknolojinin kullanımın alanlarına ilişkin güzel bir fikir veriyor. Buna göre, bir maratondaki koşucular parkur boyunca birbirlerine internet bağlantısını ileterek baz istasyonu bulunmayan noktalarda dahi internete bağlanabilirler. İnternetin bu şekilde paylaşılabilmesi özellikle afet çalışmalarına ciddi şekilde yardımcı olabilir.
Tabii MFC’nin de çeşitli kısıtlamaları bulunuyor, örneğin kullanıcıların interneti paylaşabilmek için birbirlerinin kapsama alanında bulunması gerekiyor. Mesela FireChat uygulaması için verilen bilgilere göre kullanıcılar arasındaki mesafe 9 metreyi aşmamalı. MFC’nin pil ömrü üzerindeki etkisi de bilinmemekle birlikte, internet servis sağlayıcılarının da pek hoşuna gitmeyecek bir internet paylaşım yöntemi gibi duruyor.
Yine de bu teknolojinin iletişim altyapısına çok büyük yenilikler getirebileceği bir gerçek. Apple’ın geliştirici ve kullanıcılara iOS 7 ile birlikte açtığı bu teknolojiye inandığı açıkça görülüyor, üstelik Google’dan kısa süre önce gelen açıklamaya göre, özellikle giyilebilir teknoloji ürünleri arasındaki bağlantı için Google da bu teknolojiye yatırım yapmayı planlıyor.
Bu teknolojiyi ilk kullanan uygulama unvanını elinde bulunduran FireChat, gayet basit bir şekilde çalışıyor. Tek yapmanız gereken uygulamayı kurup hesap oluşturmak. İlk girişinizde sizi herkesin bulunduğu ortak sohbet odasına alan FireChat’in bir de “yakındakiler” adlı bir sohbet odası bulunuyor, böylece sadece 9 metrelik Wi-Fi veya Bluetooth kapsama alanındakilerle konuşuyorsunuz. Üstelik uygulamanın Türkçe dil desteği de var.
FireChat
FiYAT
Ücretsiz*
BOYUT
4,9 MB
YÜKLEMEK iÇiN
iOS FireChat
*Uygulama fiyatları değişiklik gösterebilir.
EKRAN GÖRÜNTÜLERİ