Kendisine has çok büyük bir kullanıcı kitlesi bulunan Firefox, dağıtıma çıkarılan 122. sürümüyle geçiş anahtarları sistemini devreye aldı.
Önemli güvenlik açıklarını da kapatan Firefox 122 için en önemli yenilik yukarıda da dediğimiz gibi getirilen geçiş anahtarları desteği oldu. Artık arama önerilerinde resim ve açıklama da gösteren tarayıcı, daha da kullanışlı ve güvenli hale geldi. Bundan önce ise Elon Musk’ın sahibi olduğu sosyal medya platformu X, iOS tarafında geçiş anahtarları sistemini devreye almasıyla ses getirmişti. Bunu halen herkes kullanamıyor çünkü X platformunun iOS uygulamasına getirilen geçiş anahtarları desteği şimdilik sadece ABD’de aktif edilmiş durumda. Yakında genişletileceği düşünülen destek, güvenliği artırdığı için çok güzel görünüyor.
Peki bu başka birçok firma tarafından da kullanılan geçiş anahtarları nedir? Sürece Google ile aktif olarak destek veren isimlerden olan teknoloji devi Apple bu konuda kendisi şunları aktarıyor: “Geçiş anahtarı, size gösterilmeyen şifreli bir oluşumdur ve parola yerine kullanılır.
Geçiş anahtarı, parolayla karşılaştırıldığında güvenliği ciddi şekilde iyileştiren bir anahtar çiftinden oluşur. Bir anahtar geneldir, kullandığınız web sitesine veya uygulamaya kayıtlıdır. Diğer anahtar ise özeldir, yalnızca aygıtlarınız tarafından tutulur. Güçlü, endüstri standardı şifreli tekniklerin kullanılmasıyla, bu anahtar çifti aygıtlarınız ve web sitesi ya da uygulama arasında güçlü, özel bir ilişki kurmaya yardımcı olur.”
Özelliği aktif olarak kullanan WhatsApp’ın “Güvenli bir şekilde oturum açmanın basit bir yolu” olarak tanımladığı geçiş anahtarları hakkında paylaştığı kısa açıklama ise şöyle: “Parmak izinizi, yüzünüzü veya ekran kilidinizi kullanarak geçiş anahtarı temelinde doğrulama yapabilirsiniz. Geçiş anahtarlarınız güvenle Google Şifre Yöneticisi içerisinde saklanır.” Akılda bir geçiş anahtarı / parola tutulmasına gerek bırakmayan bu çok faydalı altyapı, kullanıcılardan şimdiden çok olumlu geri dönüşler alıyor.