FORCE’UN RAKİPLERİ DE İDDİALI
Akıllı saatler de dahil edildiğinde yaklaşık 6 milyar Dolar’lık bir pazar büyüklüğüne sahip yeni nesil giyilebilir teknolojilere ilişkin yatırımların artması ile beraber önümüzdeki 5 yıl içerisinde 50 milyar Dolar’lık bir Pazar büyüklüğüne ulaşması bekleniyor. Bu alandaki rekabet ürün çeşitliliğini de beraberinde getiriyor. Fitbit’in en büyük rakipleri arasında Nike Fuelband SE, Jawbone UP 2.0 ve Misfit Shine gibi güçlü markalar yer alıyor. Bu rakiplerin her biri için farklı üstünlükler ve dezavantajlardan bahsetmek mümkün. Jawbone UP ve Misfit tasarımları ile ön plana çıkarken ekran bulundurmamaları sebebiyle eksi not alıyor. Nike Fuelband ise aktif spora ilişkin verdiği detaylı datalar ile ön plana çıkıyor denilebilir.
TERZİ İŞİ AKTİVİTE ÖLÇÜMLERİ VE YÜKSEK DAYANIKLILIK
Fitbit Force, kolay kullanımı ve tam olarak vaad ettiği fonksiyonları başarı ile yerine getirerek beklentileri karşılayan bir aktivite ölçüm bilekliği. Ölçümleri konusunda ise gayet başarılı olduğunu belirtelim. Sahip olduğu sensörler çok hızlı bir şekilde kullanıcının o an gerçekleştirdiği faaliyeti algılayarak ölçmeye başlıyor. Özellikle yürüyüş ve koşu denemelerimiz sırasında zaman zaman bilekliğin ekranından adımları doğru ölçüp ölçmediğini kontrol ettik. Force, adeta adımla aynı anda sayacını ilerleterek tam bir görevinde ne kadar başarılı olduğunu ispatladı. Bir başka açıdan değerlendirildiğinde ise, suya dayanıklılığı ve uzun pil ömrü ile kullanıcısını kendisiyle ilgilenmek zorunda bırakmaması bilekliğin kullanıcının günlük hayatına entegrasyonu açısından büyük avantaj sağlıyor. Önümüzdeki günlerde gelmesi beklenen güncelleme ile telefon bildirimlerini iletme gibi yeni yeteneklere kavuşacak olması önemli bir artı olarak hanesine ekleniyor. Bu bildirimler özellikle aktif spor esnasında kullanıcılara büyük kolaylık sunacaktır.
Her ne kadar aktivite bileklerine sahip olmak sağlıklı yaşandığı anlamına gelmese de bu bilekliklerin kullanıcının yaşam tarzıyla ilgili olarak bilmediği verileri sunması daha aktif bir yaşama yönelik ekstra motivasyon sağlıyor. Kullanım süresince konulan hedeflere ulaşabilmek için zaman zaman kendimizi koridorda boydan boya yürürken bulduk.
Force’un eksi yönlerine bakacak olursak eğer, uyku takibinin kullanıcı tarafından başlatılıp yine kullanıcı tarafından sonlandırılması gerekmesi bir dezavantaj olarak görülebilir. Kullanıcı uyandığında uyku modundan çıkmayı unutursa Force bunu algılayamıyor ve kullanıcının uyuduğu varsayımıyla çalışmaya devam ediyor. Bilekliğin kilit mekanizmasının da biraz güç uygulanarak iyice sıkılaştırılması gerekiyor, aksi taktirde bilekten düşme ihtimali bulunuyor.
Genel itibariyle Fitbit Force, artırılmış sensör yetenekleri, sahip olduğu OLED ekranı ve suya dayanıklı tasarımı ile beklentileri karşılayan başarılı bir aktivite bilekliği olarak kullanıcıların beğenisine sunuluyor. Bir önceki nesil olan Fitbit Flex 99 Dolar fiyat etiketiyle satılırken Force 130 Dolar’lık etiketle karşımıza çıkıyor. Bu iki modelin de henüz Türkiye’de satışı bulunmuyor.