Sosyal medyanın çok fazla öne çıkmayan eski uygulamalarından Flipboard, bugün Surf isimli yeni bir uygulama hazırladı.
Şu anda davetiye ile kullanılabilen Flipboard imzalı yeni uygulama Surf, şirketin açıklamasına göre iki yıllık bir çalışma sonucunda hazırlanmış. Kişilerin çok sayıda farklı kaynaktan gelen içeriği/bilgiyi bir araya getirmesine imkan tanıyan uygulama, renkli bir modern arayüze sahip. RSS, AT Protocol, Pixelfed, PeerTube, Friendica, Threads, Ghost ve ActivityPub destekleri bulunan uygulama, Flipboard CEO’su Mike McCue tarafından “sosyal web için yeni nesil bir tarayıcı” olarak tanımlanıyor. Farklı arama terimlerini ya da etiketlerden gelen içerikleri de diğer haber/bilgi kaynaklarıyla harmanlayabilen uygulama, ana sayfası üzerinden hazır akışları ve trend içerikleri gözler önüne seriyor. Temelde tüm interneti tek bir noktaya taşımaya çalışan Surf, McCue’ye göre kullanıcıların büyük sosyal medya hizmetlerini açık protokollerle oluşturulmuş olanlarla değiştirmek istediklerinde karşılaştıkları sorunların çoğunu çözüyor. Bu yüzden iki yıl gibi uzun bir çalışmanın ardından doğan uygulama, önümüzdeki dönemde iOS ve Android için herkese açılacak. Surf’un aynı zamanda bir web sürümü de olacak.
Son yıllarda fark yaratmayı başaran haber odaklı uygulamalardan birisi, Instagram platformunun kurucuları Kevin Systrom ve Mike Krieger tarafından hazırlanan Artifact olmuştu. Yapay zekâ ve makine öğrenme altyapılarını merkeze alan uygulama, bu sayede özelleştirilmiş/kişiselleştirilmiş bir haber deneyimi sunuyordu.
Bir sosyal tarafı bulunan ve burada haberlerin arkadaşlar ile tartışılmasını odak noktaya koyan Artifact, büyük ya da küçük site ayrımı yapmıyor ve takip sistemini de kullanıcılarına sunuyordu. Böylelikle kullanıcılar takip edilen kişilerin paylaştığı haberleri görebiliyor, bu haberlere yorum yapabiliyor ve kişilere direkt mesaj gönderebiliyordu. Kevin Systrom tarafından “sosyalleşmenin geleceği” olarak görülen uygulama, bazıları tarafından TikTok’un yazılı hali olarak da tanımlanıyordu.
Türkiye’de de kullanılabilen uygulama, özel bir algoritmayı temele alıyor ve bu algoritma kişilerin okumalarına göre sürekli olarak gelişiyordu. Daha sonra ise üzücü haber verilmiş ve Artifact uygulamasının kapatılacağı açıklanmıştı. Kapatma kararı hakkında Kevin Systrom, “Çekirdek bir kullanıcı grubunun sevdiği bir şey inşa ettik ancak son aşamada pazarın yatırım yapmaya devam etmeye değecek kadar büyük olmadığı sonucuna vardık.” demişti. Daha sonra uygulamanın Yahoo tarafından satın alındığı duyurulmuştu.