Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden Ford, resmi açıklamaya göre bir ucuz elektrikli otomobil platformu geliştiriyor.
Ford, elektrikli otomobil pazarında birden fazla versiyon ile yer alıyor ancak halen aşırı öne çıkamıyor. Bunu gelecekte değiştirmek isteyen ve bunun anahtarının pazara ucuz elektrikli araçlar sunmak olduğunu çok iyi bilen marka, CEO Jim Farley’in açıklamasına göre iki yıldır kendi içinde yeni bir elektrikli otomobil platformu geliştiriyor. Bu platformun direkt olarak düşük maliyetli ve ufak boyutlu elektrikli araçlar hedefiyle geliştirildiği aktarılıyor, çalışmaların “süper yetenekli” denilen “Skunkworks” ekibi tarafından yürütüldüğü belirtiliyor. Bu platform ile 30 bin dolar altında rekabetçi olmayı hedefleyen marka, şu an elektrikli tarafta kapıyı 43 bin dolardan açıyor, bu ve üstü fiyatlar birçok pazarda çok yüksek kabul edildiğinden markaya kârlılık getirecek yüksek satış rakamları elde edilemiyor.
Ford bundan önce ilginç bir proje ile gündeme gelmişti. Şirket elbette birçok diğer rakibi gibi ARGE çalışmaları kapsamında farklı denemeler yapıyor. Araçlarını kaliteyi düşürmeden nasıl daha çevre dostu ve düşük maliyetle üreteceğine kafa yoran dev üretici, bu sefer spesifik olarak zeytin ağaçlarına odaklandı. Bugün öğrendiğimiz kadarıyla hasat sırasında zeytin ağaçlarının budanması yılda 7 milyon ton atık oluşturuyor, işte şirket tam olarak bu atıkları kullanmak istiyor.
Almanya’nın Köln kentindeki Ford mühendisleri, toplanan zeytin dallarından otomobil parçaları üretmek için COMPOlive adlı bir araştırma projesi yürütüyor. Bu proje kapsamında İspanya’dan temin ettikleri zeytin ağacı atıklarını geri dönüştürülmüş plastikle birleştiren araştırma ekibi, araçlarda gerçekten kullanılabilecek sağlamlıkta ve kalitede parçalar elde etmeyi şimdiden başarmış durumda. Bu konuda aşağıdaki videoyu paylaşan ve ürettiği parçaları gösteren şirket, ileride birçok aracında “zeytin” temelli gövde parçaları kullanabilir.