Dünyanın en büyük otomobil üreticileri arasında yer alan Ford, ilginç bir proje ile daha karşımızda. Bu sefer yine hayati bir teknoloji geliştirildi.
Ford, sadece otomobil güvenliğine odaklanan bir isim değil. Firma trafiği tüm unsurlarıyla güvenli hale getirmek istiyor. İşte bunun için hazırlanan son teknoloji, bisiklet, scooter ve motosikletlilerin üzerine kapı açılmasını engelliyor. Şirket bunun için otomobillerin mevcut sensör sistemlerinden yararlanıyor. Bu sensörler arkadan gelen olup olmadığına bakıyor ve eğer birisi varsa hem sesli hem de hem de görsel bildirim yapıyor. Ancak Ford bunun yeterli olmayacağını düşünmüş ve kapının açılmasını engelleyecek bir altyapı da kurmuş. Yani sürücü görsel ve sesli uyarıya rağmen kapıyı açmaya çalışırsa sistem buna izin vermiyor, bu da gerçekten harika görünüyor. Ford’un “Çıkış İkazı” adını verdiği teknolojinin tanıtım videosu yukarıda yer alırken, sistemin ne zaman gerçeğe dönüşeceği ise bilinmiyor. Ancak firma durumun ne kadar kötü olduğunu biliyor. Söylendiği kadarıyla tüm dünyada araç kapılarının bisiklet, scooter ve motosiklet sürücülerinin üzerine fark etmeden açılmasıyla her yıl binlerce kaza meydana geliyor. Kapı açma kazaları İngiltere’de her yıl 60 bisikletçinin ciddi şekilde yaralanmasına ya da hayatını kaybetmesine yol açıyor. 2018 yılında sadece Almanya’da 3.500 kaza bu sebeple gerçekleşti deniliyor. Bu nedenle sistemin kesinlikle tüm yeni nesil araçlarda gerçek olması gerekiyor.
Videosu aşağıda yer alan emoji ceketinin arkasında trafikteki araç sürücüleri ile bisiklet sürücüleri arasındaki iletişim sorununu ortadan kaldırmak yer alıyordu. Arkasında basit bir LED panelin yer aldığı ceket, “‘Share The Road’” kampanyasının bir ürünüydü. Bisiklet sürücülerinin ellerini kullanmadan diğer sürücülere bilgi vermesini kolaylaştıran ürün, aynı zamanda bisikletlilerin hissettiklerini emojiler üstünden çevresine aktarmasına da imkan tanıyor. Sürücülerin karşılıklı olarak güvenliği artırabilecek bu ceket, sürücülerin hislerini olabilecek en güvenli şekilde dışa vurmasına da aracılık edecek deniyor.